MINISTARSTVO O LORI

'Žene u Domovinskom ratu' pobrkale lončiće?!

17.10.2013 u 17:34

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa odbacilo je danas kao netočne tvrdnje udruge 'Žene u Domovinskom ratu - Zadar' iz kojih se može zaključiti da zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt smatra da je suđenje za ratni zločin u slučaju Lora nezakonito te da Hrvatska nije pravna država

'Iz priopćenja Udruge 'Žene u Domovinskom ratu - Zadar' nameće se zaključak da zamjenica ministra pravosuđa smatra da je sudski postupak u predmetu 'Lora' nezakonit te da Republika Hrvatska nije pravna država. Suprotno tome, i upravo u ostvarenju temeljnih načela vladavine prava i trodiobe vlasti, članovima Udruge je, na sastanku od 25. rujna 2013. priopćeno i sada se ponavlja, da Ministarstvo pravosuđa, kao dio izvršne vlasti, nije u poziciji na bilo koji način utjecati na sudske postupke, a o zakonitosti tijeka postupka u navedenom predmetu odlučuju i odlučivat će nadležni sudovi', ističu u Ministarstvu pravosuđa.

Članice zadarske udruge današnjim su prosvjedom pred splitskim Županijskim sudom zatražile reviziju postupka i presude za zločine u Lori i upozorile da obitelji branitelja osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratni zločin teško žive.

'Želimo javno stati uz obitelji osuđenih i progonjenih branitelja, posebno uz pripadnike 72. bojne Vojne policije i pripadnika 4. Gardijske brigade. Svi pravni stručnjaci u zemlji priznaju kako je taj slučaj paradigma hrvatskog pravosuđa. Takav stav je potvrdila i zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt na sastanku koji je nedavno održan na temu nezakonitog suđeja u slučaju Lora', kazala je predsjednica udruge Ivana Haberle.