KAKO SE BEČ BORI PROTIV ŽENOMRZACA?

Ženama je na raspolaganju čak 166 sigurnih kuća

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 24.11.2010 16:37
  • Objavljeno 24.11.2010 u 14:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Beču je danas započela velika akcija protiv nasilja nad ženama. Riječ je o kampanji u javnosti koja će trajati 16 dana, u organizaciji udruženja autonomnih ženskih kuća Austrije, a sve započinje dizanjem velike zastave s natpisom 'Slobodan život bez nasilja' na bečku Gradsku vijećnicu

Zastavu, na kojoj se nalazi i stilizirana ženska figura na plavoj pozadini, zajedno su podigli predstojnica gradskog Ureda za prava žena Sandra Frauenberger i šef bečke policijske uprave Gerhard Pürstl, s ciljem da jasno iskažu stav vlasti i policije o problemu nasilja nad ženama. Ista zastava se od jutros vijori i na zgradi bečke policije.

Sve to je i dio obilježavanja 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji su Ujedinjeni narodi proglasili 1999. godine. Taj datum je izabran kao podsjetnik na 1960. godinu i brutalno ubojstvo tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike, koje su pružale otpor režimu diktatora Trujilla, te su zbog toga prvo mučene, a onda i likvidirane od strane njegove tajne službe. Nasilja nad ženama, naročito unutar obitelji, ima i danas, a podaci UN-a govore da je to najraširenija vrsta nasilja u cijelom svijetu!

Zato je u arkadama bečkog Rathausa postavljena i izložba koja tematizira takvo nasilje, kojega ne manjka ni u Austriji.

Podaci iz četiri bečke autonomne ženske kuće govore da su u 2009. godini zaštitu potražile 583 žene i njihovih 571 ddijete, bježeći od nasilnog supruga odnosno oca.

Godinu prije su brojke bile neznatno manje, što pokazuje da je nasilje muškaraca nad ženama konstantan društveni problem. No žene koje se odluče doći do Autonomne ženske kuće i zatražiti pomoć su tek vrh ledenog brijega, jer se na SOS-telefone svake godine javljaju tisuće isprebijanih žena koje traže savjete i podršku.

Kako bi zlostavljanim ženama olakšale bijeg od nasilnika te im pomogle u stvaranju pretpostavki za bolju budućnost, tamošnje aktivistice i bečke gradske vlasti na raspolaganju imaju 166 sigurnih mjesta za stanovanje, raspoređenih u 52 tzv. prijelazna stana.

Za razliku od Hrvatske, organizacije za zaštitu žena od nasilja i autonomne ženske kuće u Austriji nemaju nikakvih problema s financiranjem te uživaju punu podršku struktura vlasti. Zato će i okviru trenutne akcije '16 dana protiv nasilja nad ženama' biti organizirane mnoge javne rasprave u raznim državnim i javnim institucijama, koje se tako pridružuju kampanji. Sve traje do 10. prosinca, kada je Međunardoni dan ljudskih prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi