BIVŠA MINISTRICA OBRANE

Željka Antunović o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj: 'Nikad ne bih javno pobrojila što sve šaljemo Ukrajini'

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 04.03.2022 21:41
  • Objavljeno 04.03.2022 u 21:10
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bivša ministrica obrane Željka Antunović govorila je u Dnevniku Nove TV o sigurnosnom stanju u zemlji.

Reporterka je kazala kako se prati sigurnosno stanje u Hrvatskoj, regiji, ali i Ukrajini. Podaci se analiziraju i za sad nema razloga za zabrinutost. Bivšu ministricu pitala je bi li trebalo povećati stanje pripravnosti.

"Radi se o većoj krizi, ne treba pristupiti povećanju pripravnosti i mobilizaciji, ali bilo bi logično da hrvatska vojska svoje svakodnevne aktivnosti stavi na višu razinu. To je kad god su u pitanju krize bilo primjereno i danas je primjereno. Ne spada u posebnu sferu zapovjedanja niti o tome treba Sabor donositi odluke", kazala je Antunović i dodala kako ovog trenutka ne treba zvati ni pričuvu.

"Hrvatska nije ugrožena. Gotovo sam sigurna da naši vojnici i njihovi časnici to rade - ono što je svakodnevno pojačaju. Umjesto da pretrče 2 km, pretrčat će 4, provjetriti detljnije svoje sposobnosti, neke vježbe", navodi biviša ministrica za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje je li Hrvatska trebala jasnije odgovoriti na ruske prigovore i pokušaj uručivanja note rekla je da nema potrebe da se Hrvatska izdvaja iz okvira EU-a i NATO-a. 'Mi smo premali i nema potrebe da poduzimamo nešto izvan dogovorenih ponašanja i politika i prakse", kaže Antunović. Na pitanje zašto je samo hrvatski ataše pozvan, Antunović kaže kako nema informacija da je on jedini bio pozvan na razgovor, no ako jest, možda Rusija smatra da u Hrvatskoj postoji potencijal ljudi koji bi dragovoljno krenuli u Ukrajinu, a možda je razlog tome i otvoreni istup našeg sugrađanina koji je otvoreno govorio o tome da ima interesa za dragovoljnu pomoć Ukrajini', poručila je.

Bivša ministrica smatra da se o tome moglo i diskretnije komunicirati s obzirom na to da se ovdje radi o invaziji jedne zemlje na drugu.

"Sad je razdoblje kad oznaka povjerljivosti nije suvišna", kazala je Antunović koja bi bila diskretnija i oko informacija o pomoći koju Hrvatska šalje Ukrajini.

"Da sam ministrica ne bih nikad javno pobrojila što sve Hrvatska šalje jer to nije od interesa za našu javnost, a nije ni od velike pomoći Ukrajicima kojima šaljemo pomoć", zaključila je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!