'AKTIVNOSTI NA SAVI'

Želite li imati kafić na Savi? Nema problema - pravi je trenutak da Gradu Zagrebu pošaljete otvoreno pismo

26.03.2019 u 17:12

Bionic
Reading

Projekt 'Aktivnosti na Savi' trebao bi zaživjeti za dva mjeseca, ali još se ne zna tko će postaviti montažne objekte i kakav će biti program, a ugostitelji se čude tome što ni natječaj za objekte još nije raspisan i zašto će se u obzir uzeti oni koji će poslati otvorena pisma

Nakon neuspješnog pokušaja prošlog ljeta projekt 'Aktivnosti na Savi' ove godine konačno bi trebao zaživjeti. Naime od Jaruna na zapadu pa do Toplane na Savici na istoku prostor je na kojemu bi trebao zaživjeti spomenuti projekt, a na tri lokacije trebaju se postaviti montažni objekti.

Prva je kod Željezničkog mosta, druga lokacija nalazi se uz Most slobode, obje na sjevernoj obali Save, dok se treća lokacija nalazi uz park Bundek. Iako se ljeto bliži, tko će dobiti unosan posao vođenja ugostiteljskih objekata - još se ne zna jer natječaj nije ni raspisan, što kod zagrebačkih ugostitelja s kojima smo razgovarali budi sumnju u igre iza zastora, posebno nakon što smo im predočili odgovor koji smo dobili od Grada.

A u njemu stoji kako im se ugostitelji mogu slobodno javiti otvorenim pismom i izraziti želju za radom na Savi, kontaktirati s nadležnim institucijama - u ovom slučaju to su Hrvatske vode, Grad Zagreb – Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada i ustanova Upravljanje sportskim objektima (USO) - a oni će ponude razmatrati uz one koje stignu na natječaj, koji će se također raspisati.

'Pa to je suludo. Oni će, dakle, uzeti u obzir one koji će se javiti na natječaj, kao i one koji će iskazati interes otvorenim pismom? Da mi vi niste rekli, kako bih ja znao da se mogu javiti otvorenim pismom i to u tri institucije? Čemu natječaj ako će se razmatrati i oni koji će iskazati interes pismom? Hoće li oni koji su poslali pismo biti u prednosti? I zašto vam nisu odgovorili kada će točno biti raspisan natječaj', pitaju se zagrebački ugostitelji s kojima smo razgovarali, a koji su nas zamolili da ostanu anonimni, ne želeći si umanjiti šanse na natječaju ako se prijave na njega.

Kako stoji u odgovoru Sanje Jerković, pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje, 'sve pristigle ponude će razmatrati, za tu svrhu, vijeće stručnih i odgovornih osoba, koje čine takozvano Zajedničko povjerenstvo'. Ono je pak osnovano 25. siječnja i sastoji se od predstavnika Hrvatskih voda, Grada te USO-a, a njegovi će članovi, navela je Jerković, 'odluke o odabiru donositi tek nakon što se zaprime sve otvorene ponude te ponude pristigle na budućem natječaju.' A razmatrat će se, kaže, 'kroz istovjetne kriterije koji će biti utvrđeni za potrebe natječaja'.

Osim što nije poznato kada će biti natječaj, nije poznato ni kakav će se program odvijati u sklopu projekta 'Aktivnosti na Savi'.

Aktivnosti na Savi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: zagreb.hr

Naime, svi montažni objekti neće imati ugostiteljsku namjenu, već će se koristiti i u sportsko-rekreacijske te kulturno-umjetničke svrhe. Što to točno znači, nije poznato jer je, dodaju u Gradu, izrada programa još u tijeku. A osim natječaja i izrade projekta, čekaju se montažni objekti. Premda je natječaj za njihovu nabavku završio 4. ožujka, a rok za žalbu prošao, još uvijek nije objavljeno tko je dobio posao.

Prošle godine je projekt 'Aktivnosti na Savi' propao jer se za postavljanje i održavanje paviljona uz rijeku nitko nije javio, dok su ove godine na natječaj manjeg obujma, težak pet milijuna kuna, stigle dvije ponude - tvrtke Agram za 4,3 milijuna i Marina studija za 3,6 milijuna kuna.

Kako bi sve trebalo izgledati, osmislili su španjolski arhitekti Carlos Zarca, Sara Palomar i Jose Luis Hidalgo u suradnji s Turčinom Zuhalom Koleom. Natječaj za projekt raspisan je 2014. u sklopu europskog programa za mlade arhitekte European 13, a njihov rad proglašen je najboljim godinu kasnije, 2015.