BANDIĆ U OBILASKU

Počelo čišćenje: Zagreb bi na Savi uskoro trebao imati šetališta i bazene

  • Autor: T.Ba/Hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2018 20:40
  • Objavljeno 25.04.2018 u 20:40
Bandić obišao radove uređenja obale Save i najavio projekt 'Aktivnosti na Savi'

Bandić obišao radove uređenja obale Save i najavio projekt 'Aktivnosti na Savi'

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Pokraj tramvajskog okretišta Savskog mosta počelo je čišćenje i održavanje površina u inundacijskom pojasu rijeke Save, priopćeno je u srijedu iz Grada Zagreba. Radove izvode Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb kako bi Grad Zagreb uređene obale Save u dužini od sedam kilometara mogao uzeti u zakup od Hrvatskih voda te provesti projekt 'Aktivnosti na Savi'.

Radi oživljavanja prostora zanemarenog više od pola stoljeća, tim će projektom na pet mjesta biti postavljeni privremeni objekti među kojima su višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni, ističe u priopćenju Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su zagrebačke obale Save bile zanemarene više od pola stoljeća te da je krajnje vrijeme da im udahnemo novi život. 'Građevinski strojevi upravo skidaju sloj zemlje s popločene obale Save. Upravo nam to otkriva smjer u kojem trebamo ići - na temelju zagrebačke prošlosti oblikovati njegovu sadašnjost s vizijom budućnosti', istaknuo je Bandić.

Počelo čišćenje i održavanje površina u inundacijskom pojasu rijeke Save

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U priopćenju se ističe kako radi vraćanja građana na Savu i urbanog oživljavanja zagrebačkih obala rijeke Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada počinje primjenjivati prvonagrađeno rješenje s Međunarodnog natječaja Europan 13 s temom 'Prilagodljivi grad' čiji su autori Carlos Zarco, Sara Palomar i Jose Luis Hidalgo iz Španjolske i Zuhal Kol iz Turske.

'Na pet će lokacija s obje obale Save biti smješteni privremeni montažni objekti među kojima su sustav za prikazivanje filmova, višenamjenski paviljoni, sunčališta i bazeni. Pri oblikovanju takvog urbanog krajolika grada poštujemo zeleni pojas inundacije, ali se brinemo i o suvremenim potrebama građana. Međusobno umreženi javni prostori stavljaju se u funkciju višenamjenskog korištenja različitih društvenih skupina. Uređene prostore uz Savu građani će moći koristiti već ovo ljeto', najavila je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković.

Izrazila je nadu da će taj projekt biti prvi korak prema projektu 'Zagreb na Savi'.

Direktor vodnogospodarskog odjela za gornju Savu u Hrvatskim vodama Zvonko Marenić rekao je kako pripremni radovi u inundacijskom pojasu Save odlično napreduju te da će sve na vrijeme biti spremno za iduću fazu projekta 'Aktivnosti na Savi'.

Na novim mjestima građanima će se nuditi sportsko-rekreacijski, kulturno-zabavni i ugostiteljski sadržaji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!