ističe rok

Želite glasati izvan mjesta prebivališta ili u dijaspori? Danas je posljednji dan za prijave

  • M. Šu.
  • Zadnja izmjena 24.06.2020 10:21
  • Objavljeno 24.06.2020 u 09:33
Bionic
Reading

Ako ćete na dan izbora biti izvan mjesta prebivališta, a želite glasati, danas do ponoći posljednji je dan u kojem se možete prijaviti za glasanje izvan mjesta prebivališta ili u dijaspori

Svi koji eventualno žele ispraviti ili dopuniti podatke u registru birača te koji neće biti u mjestu prebivališta na dan izbora, a žele glasati na drugom mjestu, moraju to učiniti do srijede 24. lipnja do ponoći.

Naime Ministarstvo uprave odredilo je rok za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu, elektroničkim putem na objavljenu e-mail adresu nadležnog upravnog tijela ili putem sustava e-Građani.

Birači koji imaju prebivalište unutar Hrvatske, ali se na dan izbora neće naći u mjestu svog prebivališta, žele li glasati, moraju podnijeti zahtjev za privremeni upis.

Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta birači mogu podnijeti nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača, neovisno o mjestu upisa u registar birača. Birači koji su zatražili privremeni upis izvan mjesta prebivališta glasaju za svoju izbornu jedinicu, a moći će glasati samo na biračkom mjestu koje će odrediti nadležno izborno povjerenstvo za privremeno upisane birače.

Birači koji imaju prebivalište unutar Hrvatske, ali žele glasati u inozemstvu, podnijet će zahtjev za prethodnu registraciju. Birači se prethodno registriraju za državu, odnosno konzularno područje u kojem će se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu. Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.

Jednako tako, birači koji imaju prebivalište unutar Hrvatske, a na dan izbora neće biti u mjestu svog prebivališta ili će biti u inozemstvu, mogu iznimno zatražiti potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta. S tom potvrdom moći će glasati na biračkom mjestu naznačenom na potvrdi ili na (bilo kojem) redovnom biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice, uključujući redovno biračko mjesto birača, ili na (bilo kojem) posebnom biračkom mjestu izvan svoje izborne jedinice ili na biračkom mjestu određenom u (bilo kojoj) diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu. Zahtjev za potvrdu podnose nadležnom uredu sukladno svom prebivalištu.

Kada govorimo o biračima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju biti aktivno registrirani. Pritom oni koji imaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ne moraju podnositi zahtjev za aktivnu registraciju, već će automatizmom biti registrirani u državi i mjestu sukladno adresi svog prebivališta.

Oni koji pak nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu, koje vodi registar birača ako se na dan održavanja izbora budu nalazili u Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal