front na iglama

Zelenski zahvalio Bidenu na najavi "brze" pomoći

22.04.2024 u 21:48

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je u ponedjeljak predsjedniku Sjedinjenih Država Joeu Bidenu na novom paketu pomoći koju je konačno odobrio Zastupnički dom, a koja bi trebala "brzo" stići vojnicima koji je čekaju na fronti

Prema Bidenu, ovaj doprinos od gotovo 61 milijarde dolara, koji će Kongres uskoro konačno ratificirati, odgovorit će "na hitne potrebe Ukrajine na bojnom polju", kao i u smislu protuzračne obrane.

Mjesecima blokirana zbog unutarnjih političkih borbi u Washingtonu, odluka o pomoći s olakšanjem primljena u Ukrajini, gdje se situacija na bojištu posljednjih tjedana znatno pogoršala.

Suočene s brojnijom i bolje opremljenom ruskom vojskom, ukrajinske snage bile su prisiljene popustiti, što je manifestiralo objavom Moskve u ponedjeljak o zauzimanju novog područja na istoku.

U telefonskom razgovoru Zelenski je rekao da je "zahvalan Joeu Bidenu na njegovoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini". Rekao je kako očekuje "brzu i snažnu" pomoć, koja će "ojačati naše protuzračne, dalekometne i topničke obrambene sposobnosti".

Biden je obećao da će "brzo" osigurati ovu novu pošiljku, čim američki Senat izglasa odluku o njoj, nakon što je to u subotu učinio Zastupnički dom.