ključni posjet

Zelenski u Washingtonu: Nadam se da možemo računati na pomoć SAD-a

11.12.2023 u 20:41

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u ponedjeljak na Sveučilištu nacionalne obrane SAD-a kako se nada da još uvijek može računati na Sjedinjenje Američke Države, čime je započeo ključni posjet Washingtonu u jeku pitanja o vitalnoj američkoj sigurnosnoj pomoći

"Nećemo odustati. Znamo što nam je činiti i možete računati na Ukrajinu, a nadamo se da u jednakoj mjeri možemo računati na vas", kazao je Zelenski u svom obraćanju Sveučilištu nacionalne obrane SAD-a (National Defense University).

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upozorila je Kongres da bi neobnavljanje vojne pomoći Ukrajini moglo preokrenuti gotovo dvogodišnji rat u korist Rusije, stvarajući prijetnje nacionalnoj sigurnosti za Zapad.

Zelenskij je pozvan na sastanke u Bijeloj kući i s kongresmenima u utorak.

Mnogi republikanski zastupnici doveli su u pitanje nastavak pomoći Ukrajini.

Američki ministar obrane Lloyd Austin upozorio je da se Putin još uvijek nada da će postići pobjedu u Ukrajini. Austin je također ponudio jamstva o "nepokolebljivoj" potpori SAD-a toj zemlji.

"Unatoč svojim zločinima i unatoč izolaciji, Putin i dalje vjeruje da može nadživjeti Ukrajinu i da može nadživjeti Ameriku. Ali nije u pravu", rekao je Austin uz pljesak.

"Američke obveze se moraju poštovati", dodao je, očito apeliravši na Kongres.

Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022., ali nije odobrio nikakva sredstva otkako su republikanci preuzeli Zastupnički dom od demokrata u siječnju.

Do sredine studenog, ministarstvo obrane SAD-a iskoristilo je 97 posto od 62,3 milijarde dolara dodatnog financiranja Ukrajine, a State Department je iskoristio svih 4,7 milijardi dolara sredstava vojne pomoći Ukrajini koja su mu bila dodijeljena, izjavila je prošli tjedan direktorica ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće Shalanda Young.