putovanje u inozemstvo

Šef britanske diplomacije u posjetu Kijevu; Cameron se sastao sa Zelenskim

16.11.2023 u 10:15

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron doputovao je u Kijev i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na svom prvom radnom putovanju u inozemstvo, rekao je ukrajinski čelnik u četvrtak

Bivši premijer David Cameron u ponedjeljak je imenovan za novog britanskog ministra vanjskih poslova. U videu koji je objavio ured Zelenskog, Cameron je rekao da želi naglasiti potporu Londona Ukrajini.

Zelenski je rekao da je zahvalan na gesti koja se dogodila u jeku sukoba na Bliskom istoku koji je, prema ukrajinskom predsjedniku, skrenuo globalnu pozornost s rata Ukrajine i Rusije, koji je sada u 21. mjesecu i ne nazire mu se kraj.

"Svijet nije toliko usredotočen na situaciju na bojnom polju u Ukrajini, a ta podjela fokusa stvarno ne pomaže", rekao je.

Britanija je blizak saveznik Ukrajine od početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

"Ono što želim poručiti svojim dolaskom ovdje je da ćemo vam nastaviti davati moralnu, diplomatsku potporu...ali prije svega vojnu potporu koja vam je potrebna ne samo ove i iduće godine, već koliko god vam bude trebalo", rekao je Cameron.

Dodao je da će Britanija raditi sa svojim saveznicima "kako bi osigurala da je pozornost na Ukrajini".

U ukrajinskom priopćenju ne navodi se kad su razgovori održani. Na snazi su stroge sigurnosne mjere ​​zbog rata što znači da se detalji o posjetima stranih dužnosnika nekad objavljuju tek neko vrijeme nakon posjeta.