govorio zastupnicima

Zelenski traži pomoć Francuske kako bi se zaustavio 'rat protiv slobode'

23.03.2022 u 18:20

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se u srijedu francuskim parlamentarnim zastupnicima, rekavši da očekuje od Francuske da pomogne Ukrajini zaustaviti "rat protiv slobode, jednakosti i bratstva" i na kraju pristupiti Europskoj uniji.

"Očekujemo od Francuske, od vašeg vodstva (...) da pomognete obnoviti teritorijalnu cjelovitost Ukrajine", rekao je ukrajinski predsjednik koji se putem video konferencije obratio zastupnicima i senatorima koji su se sastali posebno za tu prigodu.

Francuske tvrtke prisutne u Rusiji pozvao je da prestanu podupirati rusku "ratnu mašineriju" i da napuste zemlju, spomenuvši Renault, Auchan i Leroy Merlin.

"Francuske kompanije trebaju napustiti rusko tržište. Renault, Auchan, Leroy Merlin i druge ne smiju više biti sponzori ruske ratne mašinerije" u Ukrajini, rekao je.

"Trebaju prestati financirati ubojstva djece i žena, silovanja", istaknuo je. "Svi će se sjetiti da su vrijednosti važnije od koristi", upozorio je. 

Neke velike međunarodne tvrtke poput švedske Ikee i lanca brze prehrane McDonald's prestale su raditi u Rusiji, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu 24. veljače.