ne odustaje

Zelenski još jednom poručio kada će se Ukrajina prestati boriti

01.10.2023 u 22:26

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u govoru objavljenom u nedjelju da ništa neće oslabiti ukrajinsku borbu protiv Rusije, dan nakon što je američki Kongres izglasao zakon o privremenom financiranju u kojemu se ne spominje Ukrajina

Ministar obrane Rustem Umerov odvojeno je rekao da je primio obećanja o daljnjoj vojnoj pomoći u telefonskom pozivu s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

"Ministar Austin me uvjerio", napisao je na X-u, da će se američka podrška Ukrajini "nastaviti" i da će ukrajinski "ratnici nastaviti imati snažnu podršku na ratištu." Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kijev radi sa svojim američkim partnerima da nova odluka o proračunu uključi sredstva za Ukrajinu te da je američka podrška Ukrajini i dalje postojana. Zelenski, u snimljenom govoru na praznik Dana branitelja, nije se osvrnuo na izglasavanje u Kongresu, no ponovio je svoju odlučnost borbe do pobjede. Rekao je da će se Ukrajina prestati odupirati i boriti na dan pobjede.

  • +8
Volodimir Zelenski i Mette Frederiksen Izvor: EPA / Autor: Mads Claus Rasmussen

"Kako joj se približavamo svaki dan, borit ćemo se sve dok bude potrebno." Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasovanja i da američka podrška ne može biti prekinuta "pod bilo kojim uvjetima". Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko također je u komentarima na Facebooku pokušao uvjeriti Ukrajince o budućoj potpori SAD-a, rekavši da prethodno odobrena sredstva nisu upitna.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Podrška Ukrajini ostaje nepokolebljivo snažna u američkoj administraciji, u obje stranke kao i u domovima američkog Kongresa te najvažnije, među američkim narodom", napisao je.