traženje rješenja

Zelenski pozvao Xija Jinpinga da posjeti Ukrajinu

29.03.2023 u 07:57

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu da posjeti Ukrajinu, izvijestio je Associated Press u srijedu

"Spremni smo ga dočekati ovdje", rekao je Zelenski u intervjuu novinskoj agenciji.

Xi nije razgovarao sa Zelenskijem od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, ali je Kina prošlog mjeseca objavila plan od 12 točaka za "političko rješenje ukrajinske krize".

Xi je razgovarao o sukobu sa svojim "dragim prijateljem", ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tijekom državnog posjeta Moskvi prošlog tjedna, iako razgovori nisu pokazali napredak o tome kako okončati rat.

Kineski prijedlog uključuje poziv na deeskalaciju, te prekid vatre u Ukrajini.

Ali Sjedinjene Države su odbacile prijedlog, ustvrdivši da Kina nema kredibilitet jer je odbila osuditi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu. Sjedinjene Države kažu da bi prekid vatre u ovom trenutku učvrstio ruske teritorijalne dobitke i dao Putinovoj vojsci više vremena za pregrupiranje.

Ukrajina je pozdravila diplomatski angažman Kine, ali je Zelenski rekao da će razmotriti mirovna rješenja tek nakon što ruske trupe napuste ukrajinski teritorij.