urednik ukrajinskog Forbesa

'Zelenski nije ni blizu milijardera, težak je maksimalno 20 milijuna dolara'

01.06.2022 u 23:16

Bionic
Reading

O situaciji u Ukrajini te krizi koja je zahvatila Europu zbog rata u toj zemlji u Newsnightu je govorio zamjenik urednika ukrajinskog izdanja Forbesa Mihailo Sapiton

Rekao je da je situacija u Kijevu zasad najbolja od početka ruske invazije, iako nije sasvim sigurno.

“U samom gradu je vrlo mirno, gotovo kao i prije rata. Naravno, tu su oštećene zgrade i infrastruktura, ali kijev se prilagođava novoj stvarnosti, gotovo sve tvrtke su otovrene, možete naručiti taksi, dostavu, sve funkcionira”, rekao je Sapiton, prenosi N1.

Komentirao je i embargo Europske unije na uvoz ruske nafte pomorskim putem.

“Europljani su mjesec dana razgovarali o embargu. To je za nas Ukrajince polovična pobjeda. Bit će udarac na ruski proračun, procjene su oko 25 milijardi dolara, no to neće biti dovoljno velik udarac ruskoj ekonomiji. Europa je i dalje ovisna o ruskoj nafti i plinu. Možda se moglo učiniti više, ali u ovakvim okolnostima ovo je zapravo dobro za nas”, kaže Sapiton dodavši da bi u najboljem mogućem scenariju bila zabrana ruske nafte i plina u potpunosti, “ali zbog sastava Europske unije nema šanse da se to dogodi”.

Ukrajinci, kaže Sapiton, njemačku politiku i politiku kancelara Scholza vide kao – izdaju.

“Ako pitate bilo kojeg Ukrajinca o Njemačkoj, bez obzira koliko su Nijemci puni podrške, imidž te zemlje je narušen jer Ukrajinci vide stav vlade i kancelara kao izdaju europskih vrijednosti i izdaju ukrajinaca koji umiru za sigurnost cijelog kontinenta “, rekao je.

  • +10
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Iako se ratu još ne nazire kraj, “procjenjuje se da će za obnovu Ukrajine trebati od 300 milijardi do bilijun dolara”.

A neki se dan na internetu pojavila (dez)informacija da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski milijarder, što je Forbes pobio.

“Predsjednik je težak oko 20 milijuna dolara u najboljem slučaju. Najvrjedniji je udio koji ima u produkcijskoj kući koja, njezina vrijednost je 11 milijuna dolara. Njegova supruga ima neke zgrade, nakit i slično. I u najboljem slučaju sve to iznosi 20 milijuna dolara. Daleko je od toga da je milijarder i mislim da nikada to neće biti”, rekao je Sapiton.