video-veza iz kijeva

Čelnici EU-a u Bruxellesu pred prijelomnom odlukom; Zelenski ih pitao: Zašto Rusija i dalje može zarađivati milijardu eura dnevno?

30.05.2022 u 22:31

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao čelnike EU-a da žurno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koje uključuju zabranu uvoza nafte

"Zašto Rusija i dalje može zarađivati gotovo milijardu eura dnevno prodajom energetskih resursa?", rekao je Zelenski u video obraćanju europskim čelnicima okupljenima na samitu u Bruxellesu.

Upozorio ih je na opasnosti koje ruska blokada ukrajinskih luka može imati na globalne cijene hrane i posljedično na rizik od još jedne globalne migrantske krize.

"Glad velikih razmjera u Africi i Aziji predstavlja rizik od nove migrantske krize velikih razmjera u južnoj i jugozapadnoj Europi.", rekao je Zelenski, nazivajući rusku taktiku "ucjenom hranom".

Čelnici država članica EU-a nastojat će u ponedjeljak podržati prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima s privremenim izuzećem za naftu koja se dostavlja naftovodom Družba.

>>> Plenković najavio nadogradnju LNG terminala na Krku: 'Hrvatska ima priliku biti pravi energetski hub za srednju Europu'

Riječ je razvodnjenom prijedlogu u odnosu na prvobitni plan Europske komisije, koja je predložila potpunu zabranu uvoza ruske nafte do kraja ove godine. Prijedlogom da se iz zabrane uvoza privremeno izuzme nafta koja se doprema naftovodom Družba nastoji se pridobiti Mađarska, koja je glavna prepreka za konsenzus o šestom paketu sankcija.

  • +9
Ruski teški minobacači Izvor: Profimedia / Autor: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

“Europsko vijeće cilja danas postići politički dogovor o embargu na rusku naftu. Taj embargo pokrit će više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije”, rekao je prije početka samita diplomatski izvor koji je želio ostati neimenovan.

Neka privremena izuzeća dobile su još neke države kako bi se zajamčila sigurnost opskrbe.

Prema prijedlogu Europske komisije i Hrvatska bi mogla nastaviti dobavljati vakuumsko plinsko ulje za potrebe rafinerije u Rijeci pod uvjetom da nema alternative iz drugih izvora.

Prijedlog o razvodnjenim sankcijama dogovoren je u ponedjeljak na sastanku Corepera i upućen je čelnicima država članica koji se sastaju kasnije popodne koji ga mogu prihvatiti, odbaciti ili promijeniti.

U nacrtu zaključaka se ne precizira koliko bi trajalo privremeno izuzeće za sirovu naftu koja se dostavlja naftovdom, nego se kaže da bi ta privremenost trebala biti okončana “što je moguće prije”.