glavni cilj okupatora

Zelenski: Uništena sva ključna infrastruktura u Sjeverodonjecku

29.05.2022 u 21:11

Bionic
Reading

Rusko bombardiranje uništilo je svu ključnu infrastrukturu u ukrajinskome gradu Sjeverodonjecku, kazao je predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju, te dodao da je zauzimanje tog grada Rusiji sada "glavni cilj"

"Kao rezultat ruskih napada na Sjeverodonjeck, sva ključna infrastruktura grada sada je uništena... Više od dvije trećine stambenog fonda grada uništeno je", kazao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

"Zauzimanje Sjeverodonjecka sada je glavni cilj okupatora", dodao je.

Podsjetimo, ukrajinski branitelji odbili su u nedjelju ruski napadi na Sjeverodonjeck, najveći grad koji je još uvijek pod njihovom kontrolom u regiji Luhansk, ali su pretrpjeli teške topničke napade, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije moguće procijeniti koliko je ljudskih žrtava i kolika je šteta, rekao je guverner Luhanska Serhij Gaidai. Proteklih dana uništeni su deseci objekata.

Bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets, u središtu je pozornosti dok Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.