obraćanje parlamentu

Zelenski stigao u Kanadu: 'Pomogli ste spasiti tisuće života!'

22.09.2023 u 23:25

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je srdačno zahvalio Kanadi za pomoć u ratu protiv Rusije, rekavši da je pomoć Ottawe pomogla spasiti tisuće života.

"Kanadska podrška Ukrajini s oružjem i opremom omogućila nam je da spasimo tisuće života", rekao je Zelenski tijekom svoga prvog posjeta Kanadi od početka rata.

"Kanadski primjer u sankcijama protiv Rusije zbog ovog rata i terora zaista je ohrabrio druge u svijetu da ga slijede", rekao je u govoru u kanadskom parlamentu.

"Kako Rusija nikad više ne bi donijela genocid u Ukrajinu, i kako to nikad više ne bi pokušala, Moskva mora izgubiti jednom i zasvagda, i izgubit će", rekao je.

Iako je protuofenziva ukrajinskih snaga da vrate okupirani teritorij u zastoju, Zelenski je ponovio prošlomjesečne komentare u kojima je predvidio pobjedu.

Kratko prije nego što je Zelenski govorio, premijer Justin Trudeau rekao je da će Kanada dati dodatnih 650 milijuna kanadskih dolara vojne pomoći u naredne tri godine kako bi Ukrajinu opskrbila s 50 oklopnih vozila.

Ottawa će također poslati stručnjake koji će pomoći ukrajinskim pilotima koji upravljaju zapadnim zrakoplovima F-16, rekao je.

"Nastavit ćemo raditi s našim partnerima uključujući i unutar NATO-a da pružimo nepokolebljivu potporu. I nastavit ćemo pružati ekonomsku potporu Ukrajini u narednoj godini, tako da ostane snažna, dinamična i prosperitetna demokratska zemlja", rekao je Trudeau.

  • +5
Volodimir Zelenski u Kanadi Izvor: EPA / Autor: Ukrainian Presidential Press Service Handout

U Kanadi živi 1,4 milijuna ljudi ukrajinskog porijekla, najviše nakon Ukrajine i Rusije.

Zelenski je u tu zemlju doletio iz Washingtona gdje je u četvrtak zatražio potporu od američkih zastupnika, uslijed sumnji nekih republikanaca bi li Kongres trebao odobriti još pomoći.

Iako u Kanadi nema takvih podjela, zemlja nema financijskih mogućnosti ili vojnih zaliha poput SAD-a, Njemačke ili drugih velikih zemalja koje pružaju podršku.