analiza

Zelenski je sjajan komunikator, a najveća slabost nije ga puno koštala: Hoće li moći voditi zemlju i nakon rata?

02.03.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Više od godinu dana Ukrajina odolijeva ruskoj invaziji. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, zahvaljujući nepokolebljivoj odlučnosti kojom brani interese svoje napadnute zemlje, stekao je naklonost gotovo cijelog svijeta. No javljaju se i kritičari, u prvom redu na domaćem terenu, koji ukazuju i na niz mana Zelenskog. Kada bi ga trebao opisati s nekoliko riječi, prof.dr.sc. Goran Bandov, vanjskopolitički komentator sa Sveučilišta u Zagrebu, kaže da bi vrlo vjerojatno upotrijebio ove: kvalitetan govornik, entuzijast, predan, odlučan, usmjeren i suosjećajan

'To su i inače kvalitete uspješnih vođa. Iako je on za poziciju vođe države mlađi čovjek i nema odviše iskustva u politici, pokazuje se za sada kao dosta dobar vođa u ratu', smatra Goran Bandov te dodaje da je Zelenski svojim gestama - primjerice ostankom u Kijevu, iako je imao ponudu za napuštanje Ukrajine prvih dana rata, ili odlascima na prve crte bojišnice, ali i redovnim obraćanjima javnosti - osnažuje nadu Ukrajinaca, ali i međunarodnih partnera Ukrajine da otpor nije uzaludan te da imaju realne šanse pobijediti u ratu.

Naglašava da je Zelenski potpuno predan toj svojoj ulozi.

'U potpunosti je fokusiran na uspjeh kako na bojišnici, tako i u osiguranju međunarodne podrške Ukrajini', kaže Bandov.

Kritičari zamjeraju Zelenskom to da se okružio svojom svitom i da nema savjetnike koju mogu postaviti prava pitanja ili mu proturječiti, piše Politico.eu u tekstu od ponedjeljka. Rat nije učinio ništa da ublaži nestrpljenje koje predsjednik Ukrajine ima zbog složenih procesa upravljanja ili institucija koje ne funkcioniraju onoliko brzo koliko bi on želio ili se pak ne uklapaju dovoljno brzo u njegovu viziju. Preferira široku sliku, zanemaruje detalje i voli se oslanjati na uži krug prijatelja od povjerenja.

Navodno do samog kraja nije vjerovao da će Rusija napasti Ukrajinu pa je zemlja nepripremljena dočekala rat. Naravno, pogrešni potezi Zelenskog - kako ih vide njegovi kritičari, pretežno iz oporbe - u međuvremenu su oprošteni, ali nisu zaboravljeni.

A ti potezi temelj su njihovih briga za poslijeratnu Ukrajinu. Oni vide obrazac koji će postati još zabrinjavajući kada utihne oružje, tvrdeći da predsjednikova snaga kao ratnog vođe lavljeg srca nije prikladna za vrijeme mira.

U ratu se pokazao kao izvrstan lider i sjajan komunikator koji je ujedinio zemlju i dao nadu, ali istovremeno mu nedostaje strateškog razmišljanja te se okružio istomišljenicima i provodi upitne protukorupcijske akcije na domaćem terenu, smatraju.

  • +43
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Naš sugovornik smatra da Zelenski za sada pokazuje sposobnosti dobrog lidera i da je vrlo kvalitetan komunikator.

'Također ostaje dojam da vrlo kvalitetno strateški razmišlja, primjerice uključujući u svoj mirovni program od 10 točaka niz pitanja koja su ključna za neke druge članove međunarodne zajednice, a ne samo Ukrajinu – poput osiguranja hrane i žitarica ili pitanja energetske sigurnosti - te si tako osigurava podršku niza članica međunarodne zajednice. Također, višekratno je pozvao predstavnike Kine da se susretnu i razgovaraju jer želi i njihovu podršku. To je posebice zanimljivo u svjetlu novih događanja između Kine i SAD-a, najsnažnijeg strateškog partnera Ukrajine.

Komičara koji je postao predsjednik Zapad hvali i tretira kao zvijezdu - čak ga obožava kao heroja - zbog njegove inspirativne ratne retorike i vještine osvajanja srca od Washingtona i Londona do Bruxellesa i Varšave, no prije ruske invazije fotelja mu se ozbiljno ljuljala. Rijetki su mu davali velike šanse da bude ponovno izabran 2024. godine i ankete mu nisu bile naklonjene.

Odlične komunikacijske vještine su glavna prednost Zelenskog.

'Zna kako razgovarati, poslati poruke javnosti i drugim liderima svijeta te zadobiti podršku i solidarnost međunarodnih partnera. To mu je neupitno glavna prednost', kaže Bandov.

Što se tiče slabosti, stručnjak je izdvojio manjak političkog iskustva, što zasigurno nije velik plus, ali za sada se ne pokazuje ni kao pretjerani minus, jer Zelenski se unatoč tome kvalitetno snalazi u političkim igrama, kako domaćim, tako još uspješnije na međunarodnim razinama.

Hoće li on moći voditi zemlju i nakon što iziđe iz rata?

'Zelenski je tip državnika koji ima kapacitet voditi državu i u ratu i miru. Onaj tko bude vodio Ukrajinu nakon rata imat će priliku demokratski i socioekonomski unaprijediti društvo. Mir će otvoriti prostor da se ukrajinsko društvo dodatno demokratski osnaži, da se suoči s pitanjima korupcije i vladavine prava, nesloboda, ali i cijelog niza postratnih izazova', zaključio je Bandov.