rast cijena

Zeleno-lijevi blok opleo po Vladi: 'Nekretninski biznis se najmanje oporezuje, oni vode stambenu 'Superhik' politiku'

21.02.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Zastupnici Zeleno-lijevog bloka oštro su u utorak kritizirali Vladinu stambenu politiku oslanjanja isključivo na kratkoročne novčane transfere i ustvrdili da Vlada vodi stambenu 'Superhik politiku' jer se, za razliku od rada, nekretninski biznis najmanje oporezuje

Stambena politika koja je dovela do rasta cijena najma i nekretnina je izravna posljedica ekonomske politike koju vodi HDZ, a temelji se na rentijerskoj ekonomiji. Postali smo mala zemlja za veliki nekretninski biznis, ustvrdila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare. Posljedica je to, ističe, i apsolutnog nedostatka hrabrosti da se biznis s nekretninama primjereno oporezuje, kao što se oporezuje rad.

„Kod nas se oporezuje rad, a nekretninski biznis od svih najmanje, čak i manje nego kapital. To je 'Superhik politika' - uzimamo od siromašnih kroz poreze na rad, a dajemo bogatima kroz stimulaciju rentijerske ekonomije”, kaže Benčić. „Cijene najma rastu u nebo, tržište je potpuno neregulirano, a najmoprimci su izrazito slabo zaštićeni. Vlada je napokon shvatila da kriza najma postoji, no nije dobro opet ići isključivo s kratkoročnim i vatrogasnim mjerama koje, iako su nužne, dugoročno neće ništa značajno promijeniti", rekla je Jelena Miloš.

Politika stanovanja ne može se oslanjati samo na novčane transfere jer može doći do rasta cijena, kao što je to bio slučaj s APN-om, a takvi transferi mogu dodatno pojačati inflaciju, upozorava. Potrebni zakoni koji štite podstanare i omogućuju bolju regulaciju tržišta

Stambena kriza ne može se riješiti samo subvencioniranjem kredita i najma, mora se stabilizirati stambeno tržište - i to kroz zakone koji štite podstanare i omogućuju bolju regulaciju tržišta kroz usmjeravanje financijskih sredstava u veći fond javnih stanova za najam, ustvrdila je.

Zeleno-lijeva koalicija predlaže uvođenje poreznih olakšica za najmoprimce, kako bi se stimuliralo potpisivanje ugovora o najmu. Treba mijenjati i Zakon o najmu stanova po kojemu su danas podstanari potpuno nezaštićeni, kako bi se regulirao odnos najmodavca i najmoprimca, kao i stabilnost cijene tijekom najma.

„Danas imamo 'Divlji zapad', nikakvu kontrolu deložacija, pojedini vlasnici za vrijeme sezone izbacuju podstanare van i nije pretjerano reći da je naše tržište najma stanova brutalno”, ocijenila je Miloš.

Bojan Glavašević ističe da se u zemljama EU-a na dostupno i priuštivo stanovanje gleda kao na pravo, osobito onima iz ranjivih društvenih skupina. Stoga je pozvao Vladu da se vodi Rezolucijom Europskog parlamenta o pristojnim i cjenovno pristupačnim mogućnostima stanovanja za sve.

Rezolucija poziva države članice na provedbu stambenih politika na načelu neutralnosti između vlasništva nad stambenim nekretninama, iznajmljenih privatnih stambenih nekretnina i iznajmljenih socijalnih stambenih nekretnina, da budu aktivnije u ispravljanju nejednakosti na tržištu stambenih nekretnina, da osobito ulažu u socijalno stanovanje i da se služe svim europskim fondovima koji im stoje na raspolaganju.