PROSVJED UDRUGE FRANAK

'Zeleni kartoni Vladi i Saboru, a crveni HNB-u i guverneru'

16.09.2015 u 08:52

  • +3

Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Bionic
Reading

Oko 300 članova Udruge Franak i dužnika s kreditima u švicarskim francima okupilo se jutros prosvjedujući ispred središnjice HNB-a. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima: 'Franak, rak-rana društva', 'Švicarski franak uzima danak' i 'Europa ima banke, a banke Hrvatsku' te su glasno trubili kako bi upozorili na neizdrživo stanje zaduženih u toj valuti. Prosvjednici su zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, poručivši da očekuju da se njihov problem riješi u Saboru u iduća dva dana, a pritom su dodijelili zelene kartone Vladi i Saboru te crvene HNB-u i guverneru. 'Dajemo podršku Vladi i Saboru jer se sutra u Saboru odlučuje o većini našeg problema. Sutra se naš problem može riješiti jednom zauvijek i to ne samo krediti koji su u otplati, već i oni otplaćeni', rekao je Krešimir Bajamić, jedan od koordinatora Udruge Franak

Pozvao je sve članove Udruge da u četvrtak prate saborsku sjednicu, da lobiraju, predlažu te na taj način pomognu da se riješi njihov problem. Bajamić je više puta naveo da članovi Udruge podržavaju Vladu i Sabor, iako dužnici u francima i dalje žele konverziju svojih kredita u kunske. 'Željeli smo i dalje želimo kunske kredite jer se ne zna ni što će biti s eurima - to je velik rizik. Pregovaramo s nekoliko manjih banaka, koje to mogu izdržati, da se naši krediti u švicarskim francima konvertiraju u kunske', istaknuo je Bajamić.

Popraćen povicima 'lopovi, lopovi!', Bajamić je napao Hrvatsku narodnu banku, posebice guvernera Borisa Vujčića, tražeći njegovu ostavku. Pozvao je guvernera da se pridruži prosvjednicima, kazavši: 'Normalni smo ljudi, samo smo digli toksične kredite koje je on odobrio. Ovdje smo da kažemo guverneru da je bilo dosta, da podnese ostavku pa da na njegovo mjesto dođe netko tko nije cijepljen od emocija, netko tko ima empatiju. Dajemo zeleni karton Vladi i Saboru, a crveni HNB-u i Vujčiću', rekao je Bajamić. Po njegovim riječima, mnogi ih sada žele podijeliti, govoreći im da su za Vladu, za SDP ili HDZ, te je dodao da to nije točno jer su članovi apolitične udruge koji su pokušali razgovarati sa svima, da su ih mnogi i poslušali, ali bez ikakvog rezultata kada su guverner Vujčić i bankari u pitanju. Udruga Franak, naveo je, nije politička stranka, nije ni za lijeve ni za desne, već samo radi za boljitak svojih članova. Bajamić je u više navrata, uz snažnu podršku okupljenih, napao Zorana Bohačeka, predsjednika Hrvatske udruge banaka, kazavši da nije točno kada Bohaček tvrdi da banke ne zarađuju na kreditima u švicarskim francima, nego samo na eurskim.

'Kako Bohačeka nije sram kada govori da dužnici u francima nisu ugroženi niti su ikada bili, odnosno da smo mi dužnici u francima svoje kredite preplatili samo tri posto u odnosu na korisnike kredita u drugim valutama?', zapitao je Bajamić. Još jedan koordinator Udruge Franak, Božo Ivošević, iznio je uz ostalo neke prijedloge Udruge koji bi se trebali naći u novom zakonskom rješenju o konverziji kredita, o kojem će se ovih dana raspravljati u Hrvatskom saboru. Udruga Franak je tako u svom dopisu Ministarstvu financija istaknula da kamatna stopa za izračun konverzije može biti maksimalno jedan posto veća od ugovorene početne kamate, kao što stoji u kreditnom ugovoru. Traže nadalje da se radi pojednostavljenja izračuna i potencijalnih manipulacija svugdje primijeni srednji tečaj HNB-a na datum isplate kredita te da se u obzir uzmu i otplaćeni i otkazani krediti te svi ostali krediti, bez obzira na vrstu i namjenu. Žele isto tako da se u zakonu predvide i situacije namjernog krivog obračunavanja konverzije, odnosno da se predvidi mehanizam zaštite potrošača u slučaju manipulacije banaka.

Tijekom prosvjeda na svaki spomen HNB-a i imena guvernera Borisa Vujčića prosvjednici su glasno zviždali, a podršku im je pružila i nezavisna saborska zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor, za tportal ocijenivši kako je prijedlog Vlade odnosno ministra financija Borisa Lalovca dobar te kako je nužno da HNB bude i hrvatska i narodna banka koja mora jačati svoju neovisnost.

RTL Autor: RTL

Kosor je kazala da je bila svjesna problema zaduženja u francima dok je bila na čelu Vlade. Doduše, taj je problem tada bio manjeg opsega, no prepoznala je problem te zatražila sastanak s čelnicima HNB-a i banaka koje posluju u Hrvatskoj, kaže. Oni su se odazvali na taj sastanak, no poslali su takozvani drugi ešalon, nastavlja bivša premijerka, 'što smatram neprihvatljivim i pomalo uvredljivim, a time su pokazali da sam se našla pred zidom banaka'.

'Čuvši najave banaka da će izbacivati dužnike iz stanova morala sam reagirati i pridružiti se prosvjedu jer smatram da je postojeća situacija neprihvatljiva i neizdrživa', poručila je bivša premijerka Kosor. Među prosvjednicima je bio i Denis Smajo iz Zadra, inače pilot kanadera, ali i koordinator te jedan od ključnih aktivista Udruge Franak, koji je kazao da najnoviji prijedlog guvernera Vujčića samo dokazuje to da i on radi u korist banaka. S njime se složio Marko Đurašin iz Zaboka, rekavši da je stanje neizdrživo, o čemu najviše govore podaci prema kojima se sve više dužnika odlučuje na samoubojstvo zbog nemogućnosti otplate kredita čiji su mjesečni anuiteti probili sve granice.

Udruga Franak u ponedjeljak je odbacila upozorenja HNB-a, dostavljena prošlog tjedna ministru financija Borisu Lalovcu, o tome da bi Vladin model konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje. Udruga smatra da su ta upozorenja neutemeljena te je zatražila ostavku guvernera Borisa Vujčića, navevši kao razloge nemoralno i neodgovorno ponašanje prema hrvatskim građanima. 'Hrvatska narodna banka sada pokazuje brigu za najsiromašnije dužnike. Gdje je ta briga bila kada su tim istim građanima utrpavale toksične kredite, svjesno im šuteći o glavnom riziku? Gdje je ta briga bila kada su zbog tih kredita mnogi građani završili na ulici? Nažalost, više ne vjerujemo u njihove dobre namjere', poručila je Udruga Franak.