KATASTAR ZELENILA

Zeleni izlaze iz osječke koalicije?

15.12.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Stranka Zeleni Hrvatske (ZH) izaći će iz osječke vladajuće koalicije ako se ne provede njihov projekt Zeleni katastar, evidencija gradskog zelenila, drveća i grmlja, za što je potrebno milijun kuna u sljedeće tri godine. Prijedlog proračuna, koji je predložio gradonačelnik Krešimir Bubalo i koji će biti tema Gradskog vijeća u četvrtak, za tu stavku predviđa samo 300 tisuća kuna

Predsjednik ZH-a Zdravko Peko kaže kako neće dopustiti da se projekt provede polovično jer bi to značilo propast osnovne ideje zbog koje su ušli u koaliciju HDSSB-HNS-ZH.

'Proteklih nekoliko godina neplanskom sječom devastirani su parkovi, perivoji i drvoredi. Dosta nam je da nas građani svakodnevno zovu i traže da zaustavimo gubitak zelenila i da se obnovi, a Grad kao ni Unikom uopće nemaju evidenciju o broju stabala i njihovom stanju. Zeleni katastar bi na osnovi suvremene informatičke opreme i GIS baza podataka omogućio potpunu automatizaciju, nadzor i unapređenje stanja i održavanja zelenih površina u Osijeku', kaže Peko koji obnaša funkciju predsjednika Odbora za zaštitu okoliša, gradonačelnikova radnog tijela.

Pekina stranka na projektu inzistira od proljeća 2008. godine kada je on prihvaćen u okviru tadašnje koalicije HSP-SDP-HNS-HSU-ZH. U ožujku te godine potpisan je i ugovor između Grada i gradskog komunalca Unikoma. Dio novca za početnu fazu, 241 tisuću kuna, Grad je platio Unikomu, ali taj je novac upotrijebljen nenamjenski, za što Peko (kao tadašnji član Nadzornog odbora u Unikomu) optužuje tadašnjeg direktora Miroslava Doležala. Ugovor je na kraju raskinut iz nepoznatog razloga krajem 2008. godine.

Krešimir Bubalo ne shvaća zašto se Peko buni jer, kaže, 'Zeleni katastar mora se provesti'. 'Nama je jedino bitno da se projekt ostvari i zato je u prijedlogu proračuna određena stavka kao inventarizacija drveća. Ne znam o čemu Peko govori.' Bubalova zamjenica Danijela Lovoković dodala je da su sredstva određena u prijedlogu proračuna za 2010. godinu dovoljna za završetak inventarizacije drveća koja se navodno već provodi neko vrijeme. Zbrka je tim veća jer izgleda da nijedno od njih ne zna da je katastar zelenih površina glavnih razlog pridruživanja Zelenih Hrvatske koaliciji, a dokaz tome jedino je projektni elaborat objavljen na web stranici stranke.

Međutim, Peko nema s čime pregovarati jer nema koalicijskog sporazuma, a Zeleni ne mogu ugroziti ni stabilnost koalicije u Gradskom vijeću jer nemaju vijećnika. Jedino kao predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Peko može dati ostavku ako na drugi način ne uvjeri moćnije partnere da se sporni projekt provede u cijelosti prema prvotnoj zamisli.