spajanje ministarstava

Zelena akcija: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja neprihvatljivo

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 13:06
  • Objavljeno 17.07.2020 u 13:06
Iz Zelene akcije tvrde da je Tomislav Ćorić radio na štetu okoliša.

Iz Zelene akcije tvrde da je Tomislav Ćorić radio na štetu okoliša.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Zelena akcija poručila je u petak da je najava novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja neprihvatljiva, pozvavši mandatara Andreja Plenkovića da ne pripaja zaštitu okoliša i prirode drugim sektorima, jer je neminovno da će time ostati sekundarna

'Najava novog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je neprihvatljiva, posebno s obzirom na dosadašnju praksu uklapanja zaštite okoliša u ostale sektore. (...) Zelena akcija apelira na mandatara za sastav Vlade, Andreja Plenkovića, da ne pripaja sektor zaštite okoliša i prirode drugim resorima jer je neminovno da će time ovaj sektor postati sekundaran', poručili su u priopćenju iz udruge Zelena akcija.

Dodaju da je u nekadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, zaštita okoliša bila podređena graditeljskom lobiju, za što kao primjer navode projekt Cvjetni.

'Nadalje, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod vodstvom ministra Tomislava Ćorića u svoje četiri godine nije napravilo gotovo nikakav pomak po pitanju progresivnih klimatskih politika kao ni gospodarenja otpadom', dodaju.

Tvrde da je ministar Ćorić radio upravo suprotno, na štetu okolišu, 'od služenja kao glasnogovornik za krčki LNG terminal, davanja novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji i Dinaridima do prouzrokovanja štete od 1,2 milijarde kuna odobravanjem projekta Krš-Pađene'.

Iz Zelene akcije također poručuju da na čelu ministarstva koje je odgovorno za zaštitu okoliša ne smije biti osoba poput Ćorića, za kojeg tvrde da će sasvim sigurno nastaviti voditi okolišno i klimatsko destruktivne politike.

'Ono što Hrvatska konačno treba je suvremeno ministarstvo koje će imati fokus na Europski zeleni plan, tranziciju u post-fosilno društvo i poticanje zelenih poslova', poručuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!