SVEHRVATSKA GROBNICA

Žele li partizani, ustaše i branitelji ležati zajedno?

30.03.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Na Krbavskom polju, nedaleko od crkve Hrvatskih mučenika u Udbini, prema gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću trebalo bi niknuti 'svehrvatski grob' u koji bi se položile kosti svih onih koji su dali život za Hrvatsku

Budući da je istaknuto da će se tamo položiti ostaci žrtava s 'nepartizanskih grobišta' Jutarnji list je postavio pitanje povjesničarima i katoličkim intelektualcima ima li u kosturnici mjesta za hrvatske partizane.


'U 'svehrvatski grob' položile bi se kosti hrvatskih žrtava iz Hrvatske i Slovenije bacanih da im se zatre trag i kosti s vojnih nepartizanskih groblja koja su sravnjena sa zemljom', kazao je urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić

Dodaje da se 'nitko u Crkvi ne bi protivio tome da se tamo polože i kosti žrtava partizana koje bi bile nađene na neidentificiranom, neistraženom i neobilježenom grobištu'. Ako je to kriterij, povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da onda tamo mora biti mjesta i za hrvatske i sve druge žrtve iz ustaškog logora Jasenovac, koje su bačene u neobilježene grobnice.

'Pravedno je da se takvim spomenikom odužimo svima koji su dali život za Hrvatsku', kaže teolog Adalbert Rebić, koji smatra da tamo ima mjesta za sve mučenike koji su stradali u ratovima bez obzira na to kojoj su ideologiji i stranci pripadali.

Povjesničar Hrvoje Klasić smatra da takva kosturnica ne bi imala pravi efekt pomirbe, pogotovo ako se radi selektivno, jer se to ostvaruje na drukčiji način.

'Idejom nije predviđeno nikakvo 'miješanje' kostiju nego je ponuđeno rješenje za časno postupanje s kostima žrtava koje su ponižene, obespravljene i uskraćene za dostojan pokop', kaže Miklenić. Prema Rebićevim riječima, tu ima mjesta za sve pokojnike stradale u partizanskim, domobranskim i ustaškim redovima'.

'Ne sviđa mi se ideja da u grobnici zajedno s herojima Domovinskog rata budu i ustaški zločinci, a 'zaboravljaju' se pripadnici antifašističkog partizanskog pokreta', kaže Klasić.