PRIHVaĆA LI SABOR PRESUDU?

Zekanović o odgovornosti za zločine: U ratu se ne igra šah, rat je ubijanje

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 30.11.2017 11:45
  • Objavljeno 30.11.2017 u 11:35
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zašto je Sabor u svojoj izjavi spomenuo da je presuda šestorki 'neprihvatljiva', što je uostalom zasmetalo i SDP-u, prokomentirali su oni koji su se s takvom formulacijom složili

'Žao mi je što oporba nije našla za shodno da oda počast svim žrtvama rata', prokomentirao je postupak dijela oporbe čelnik Mosta Božo Petrov.

Podsjetimo, SDP prilikom čitanja saborske izjave o šestorki nije bio u dvorani, dijelom i zbog toga što se ne slažu što se u izjavi govori o 'neprihvatljivoj' presudi.

Znači li to da Sabor ne prihvaća presudu, upitali su novinari Petrova. 'Smatram da je presuda nepravedna. Samo se nadam da će svi oni koji su imali prilike prije sudjelovati u izvršnoj vlasti, a nisu se dovoljno potrudili, da će naučiti lekciju iz ovoga što se jučer dogodilo pa da ćemo ispraviti pogreške. Ja ne prihvaćam presudu jer je nepravedna', poručio je Petrov.

Postupak SDP-a komentirala je i Bruna Esih iz Neovisnih za Hrvatsku. 'Jučerašnje događaje svatko normalan, svatko tko se imalo osjeća Hrvatom morao je osjetiti na jedan poseban način, u najmanju ruku vrlo tragičan. Što se tiče oporbe, neki se i dalje ponašaju dosljedno samima sebi, pa im je to jedini plus. No, ima onih koji su jučer bili jako šokirani i iščuđavali se na nečemu što je bilo očekivano', poručila je Esih.

Upitana da li je Sabor odbacio presudu, kazala je da će se vidjeti posljedice. 'Puno toga je do sada bilo neprihvatljivo, pa nitko ništa nije govorio', dodala je.

  • +8
  • +5

6. sjednica Sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Treba li prihvatiti presudu Haškog suda komentirao je i Hrastov Hrvoje Zekanović. 'Mi je kao narod i pojedinci nikada nećemo prihvatiti. Naažalost, dali smo legitimitet Haškom sudu, tako da s pravne strane ne znam koji je put. Ali hrvatski narod, hrvatski domoljubi niti smiju niti će prihvatiti ovakvu presudu', rekao je Zekanović.

Upitan što poručuje žrtvama u BiH odbacivanjem ove presude, Zekanović je poručio: 'I u Hrvatskoj, iako je vodila obrambeni rat, bilo je žrtava na srpskoj strani. Svaka žrtva je ljudska žrtva, to nikada ne smijemo zanemariti. ali ne možemo pristati na neistinu, na laž. A laž je da je Hrvatska vodila agresivni rat u BiH.'

Na pitanje da li je laž da je šestorka odgovorna za smrt tisuću civila i zarobljenika, Zekanović je dodao: 'Naravno da je laž.'

'Rat je jedan košmar, u ratu postoje žrtve koje su legitimne. U ratu se ubija. U ratu se ne igra šah, rat je ubijanje. Nemojte padati s Marsa i postavljati takva pitanja. U ratu se ratuje', kazao je Zekanović upitan tko je onda odgovoran za zločine zbog kojih se sudilo šestorki.

'Sramota, kao da živimo u dvije podvojene države. pokazali su tko su i što su svojim nedolaskom', komentirao je Zekanović činjenicu da prilikom čitanja izjave SDP-a nije bilo u dvorani.

'Nisam vidio ništa sporno u izjavi, i ponovno bih bio tamo. Mislim da je došlo do krivog tumačenja onog što je jučer dogovoreno',  prokomentirao je HSS-ov Krešo Beljak postupak SDP-a, dodavši da je poanta minute šutnje bila odavanje počasti žrtvama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!