SPORNI DIJELOVI

Arsen Bauk objasnio zašto je SDP bojkotirao saborsku izjavu o presudi šestorki

30.11.2017 u 10:56

Bionic
Reading

Šef Sabora Gordan Jandroković jutros je na početku zasjedanja pročitao saborsku izjavu o presudi šestorki, no u dvorani u tom trenutku nije bilo zastupnika GLAS-a, SDSS-a, ali i SDP-a

'Što se tiče izjave predsjednika Sabora, ona nije usuglašena među svim klubovima i dijelu kluba SDP-a bio je neprihvatljiv dio izjave. Što se tiče minute šutnje, nismo se željeli dovesti u situaciju da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske, a također ne želimo biti alibi i naknadno opravdavati promašenu HDZ-ovu politiku u BiH tijekom 90-ih godina', pojasnio je šef SDP-ovog kluba Arsen Bauk zašto njegova stranka nije bila na čitanju izjave.

'Ne slažemo se s tezom o udruženom zločinačkom pothvatu i to su jučer izražavali dužnosnici SDP-a. U tom smislu imali smo sjednicu Kluba kada je sjednica počinjala i nismo je uspjeli završiti, a ja nisam uspio doći do predsjednika Sabora da ga zamolim da još malo pričeka', dodao je Bauk.

Pojasnio je SDP-u sporno u izjavi. 'Sam meritum. Dio u kojem se pokušava osporiti i ne priznati presuda Haškog suda nije usuglašen i zbog toga nismo željeli da se naša nazočnost krivo shvati kao odbijanje, nepriznavanje ili nešto drugo što ozbiljni političari ne bi trebali raditi', kazao je Bauk, dodavši da je sporan dio koji govori o 'neprihvatljivoj' presudi.

  • +8
6. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kako to da je vlastima prihvatljiva presuda Gotovini i Markaču, a ova šestorki nije, upitali su novinari. 'Hrvatska ima zakon o suradnji s Haškim sudom i Hrvatska je jedna od država koje su utemeljile taj sud. Ovo pitanje je jedno na koje svi sami sebi moramo odgovoriti. Teško je imati poziciju da su nam nekada presude prihvatljive i da su super, a nekada da nisu', rekao je Bauk.

Ponovio je kako SDP smatra da Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu. 'Da je bilo grešaka, bilo je. Ne sporimo da su se zločini dogodili i žrtvama treba izraziti saučešće', zaključio je Bauk.

Beus Richembergh: Izjavu smo dobili neposredno prije sjednice

Zašto GLAS nije bio na čitanju izjave, pojasnio je Goran Beus Richembergh. 'Dolazile su kontroverzne najave što će izjava sadržavati i kako će se odati počast generalu Praljku. Bilo je dogovoreno da će prijedlog izjave predsjednik Sabora uputiti svim klubovima još jučer. To se nije dogodilo, a izjava je poslana, praktički, na znanje tek jutros, neposredno prije početka sjednice. To je značilo da nam predsjednik Sabora poručuje da je to njegova izjava, a ne zajednička izjava. Pa smo je tako i tretirali. On ju je mogao izreći i gdje god je drugdje htio u prostorima Sabora, nije morao ulaziti u prostore sabornice za to', poručio je Beus Richembergh.