ŽARKO PUHOVSKI

'Zašto se Sabor bavi deklaracijama, to je besmislica'

30.11.2017 u 10:36

Bionic
Reading

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je minutu šutnje kojom je započelo današnje zasjedanje Hrvatskog sabora te se osvrnuo na brojne reakcije nakon presude bosanskohercegovačkoj šestorci i samoubojstvu Slobodan Praljka

'U ovim situacijama nastaje kaos. Praljak je odigrao jedan jaki potez kojim je htio ostati u uspomeni i to će mu sigurno uspjeti. Taj potez je bacio u sjenu sve drugo što će se dogoditi. Praljak je učinio nešto što je na svaki način šokantno djelovalo. Da je to učinio netko od srpskih osuđenika rekli bi svi u Hrvatskoj da je kukavica i da nije izdržao. Već četvero ljudi je u Haagu umro ili izvršilo samoubojstvo što se ne bi smjelo događati...', kazao je Puhovski za N1.

Iako se SDP-ovi zastupnici nisu danas pojavili na početku saborske sjednice tijekom koje je održana minuta šutnje, Puhovski je kritizirao jučerašnju izjavu Orsata Miljenića.

'Svi su reagirali ovako kako se i u Saboru čulo, da je presuda nepravedna i protivna povijesnim činjenicama. Možda je nepravedno, ali nije protivno povijesnim činjenicama. Tuđman i Šušak su vodili Herceg-Bosnu, to se zna... To pokazuje koliko je SDP izugubio bilo kakav smisao. Sabor u najmanju ruku ima razumijevanja za zločin. Ono što SDP sad treba učiniti je reći da je Tuđman bio otac države, ali i da je počinio brojna kršenja ljudskih prava. Jučer ste mogli čuti Orsata Miljenića koji kaže: 'Već 17 godina govorim da je ovo loš sud'. On je kao pudl skakao oko Carle del Ponte. To je vrsta opasne reinterpretacije', kaže.

  • +11
Sva lica Slobodana Praljka Izvor: Cropix / Autor: cropix

U Saboru je održana minuta šutnje, ali ne onako kako se to prvotno najavljivalo. Naime, odana je počast svim žrvama. 'Počast je odana na primjeren način, ali trebalo je naglasiti žrtve hrvatske strane. Uskoro će usvojiti zakon kojim se vojnicima HVO-a daje status kao hrvatskim vojnicima. Ne razumijem zašto se Sabor bavi deklaracijama kad to nije njegov posao, to je naprosto besmislica. Sad je zabranjeno reći da je bilo građanskog rata u Hrvatskoj, a Tuđman je rekao da se Hrvatska borila protiv JNA i pobunjenih Srba', smatra Puhovski.

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Bašić