svađa u sabornici

Zekanović izazvao povišene tonove, Dretar mu poručio: 'Zeko je dobio nove baterije!'

19.06.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Zastupnici raspravljaju o prijedlogu Deklaracije o priznavanju Holodomora 1932.-1933. godine genocidom nad ukrajinskim narodom. Po svemu sudeći, podržat će je gotovo svi saborski klubovi, no u raspravi je ipak došlo do 'verbalnog koškanja' između Hrvoja Zekanovića i njegovih bivših stranačkih kolega iz Suverenista

Deklaracija o Holodomoru nad ukrajinskim narodom jedna je od najstarijih tema na dnevnom redu Sabora. Prijedlog slične deklaracije u saborsku je proceduru još 2008. uputio HNS, a kasnije je inicijativu kroz Laburiste preuzeo Dragutin Lesar. U gotovo 15 godina nitko od vladajućih, bilo SDP, bilo HDZ, nije želio podržati deklaraciju te je postala jedna od točaka koje su najduže stajale na dnevnom redu. Prije dvije godine Suverenisti su oživjeli inicijativu o priznavanju Holodomora genocidom nad ukrajinskim narodom od strane sovjetskog totalitarnog komunističkog režima pod rukovodstvom Jozefa Staljina. No ni njihovu inicijativu vladajući nisu htjeli podržati, već su odlučili dati svoj prijedlog.

Zamjerio je to vladajućima i Marko Milanović Litre iz Suverenista. 'Znate da smo imali svoj prijedlog koji već dvije godine stoji na dnevnom redu Sabora. Nažalost, nije bilo političke volje ni dijaloga', poručio je Milanović Litre, kazavši da će podržati prijedlog deklaracije HDZ-a s partnerima.

Za repliku se onda javio Hrvoje Zekanović iz HDS-a i uobičajeno izazvao burne reakcije desnih stranaka. 'Ovdje se prisjećamo događaja od prije 90 godina i naravno da ovu deklaraciju treba podržati. Ali imali smo priliku prije nekoliko mjeseci dozvoliti istoj toj Ukrajini da obučava svoje vojnike u Hrvatskoj i pomoći joj konkretno. Neki koji danas ovdje sa suzama u očima govore o Holodomoru nisu tada glasovali za pomoć Ukrajini. Ostali su tada hladni, a danas, kada se govori o žrtvama od prije 90 godina, pune su im okice suza', poručio je Zekanović.

Odmah se nanizalo nekoliko zahtjeva za povredom Poslovnika.

'Zeko je dobio nove baterije. Bravo! Ovo što je Zekanović izgovorio je elementarno nepoznavanje osnovnih političkih pojmova. Pojma nema što znači založiti se za deklaraciju, a što znači direktno uključiti vlastitu zemlju u ratni sukob. Gospodine Zekanoviću, politički pojmovi - sjedi, jedan!' poručio mu je Davor Dretar iz Domovinskog pokreta i zaradio opomenu zbog zlouporabe povrede Poslovnika.

Opomenu je dobio i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta. 'Samo sam čekao tko će prvi početi. I naravno, Zekanović, da udovolji Andreju Plenkoviću, krene s floskulama. Imali ste dovoljno godina da učestvujete u Oluji i svoju državu branite. Ako ste tako zainteresirani za oružje - pušku u ruke i pravac Ukrajina', poručio je Mlinarić.

Za povredu Poslovnika javio se i Marijan Pavliček iz Suverenista. 'Kolega Kabok, pardon kolega Zekanović, po tko zna koji put vrijeđa neistomišljenike i brka kruške i jabuke', kazao je Pavliček i dodao da će suverenisti 'pokazati svoju širinu i podržati ovu deklaraciju'.

  • +9
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odgovorio je i Zekanović. 'S odlukom da Hrvatska ne sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika složio se i Putin. Bilo mu je jako drago. Javnost mora znati - imali ste svoju priliku, bili ste kukavice, niste napravili ono što je trebalo napraviti i nema tog sapuna koji može oprati političku ljagu s vaših imena', poručio je Zekanović i dobio opomenu.

'Ako je netko kukavica u ovom Saboru, onda ste to vi. Nemojte govoriti nekome da je kukavica. Kakav si ti heroj, u čemu si ti heroj? Stid te bilo', poručio je Zekanoviću Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta.

Replicirao je Zekanoviću i Pavliček. 'Tko o čemu, Zekanović o poštenju. Nema tog sapuna koji može oprati vaš politički obraz i okretanje za 180 stupnjeva u svega nekoliko mjeseci. Nema ni sapuna, nema ni deterdženta u cijelome svijetu', poručio mu je Pavliček, zaradivši opomenu.

No zadnja je ipak bila Zekanovićeva. 'Podsjetit ću da se Pavliček u automobilu zatamnjenih stakala vozio na tajne razgovore s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i nudio mu svoju ručicu. Nema tog sapuna koji to može oprati', kazao je Zekanović.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon toga je zamolio zastupnike da se vrate na temu.