izmjene zakona

Zekanović: Ako će homoseksualci moći udomiti djecu, i ekipa s brišukle srijedom želi isto

20.01.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Za razliku od oporbe, koja je imala niz zamjerki na predloženu reformu sustava socijalne skrbi, HDZ-ovi su je zastupnici u četvrtak hvalili, odbacujući tvrdnje kolega da se reformi protive stručni, odnosno socijalni radnici

„Nisu stručni radnici protiv reforme“, poručila je Nada Murganić (HDZ), bivša ministrica socijalne skrbi u saborskoj raspravi o paketu reformskih zakona, ističući kako je reforma itekako potrebna, jer se godinama nije provodila.

Detektirala je i zašto dolaze kritike reforme iz akademske zajednice.

Akademsku zajednicu predvode SDP-ovi dužnosnici

„Akademsku zajednicu predvode bivši dužnosnici SDP-ove vlade koji su imali priliku pokazati kakvu reformu žele, ali nisu imali snage i volje za nju“, kazala je Murganić.

Ljubica Lukačić resornom je ministru prenijela pohvale iz Europskog foruma za osobe s invaliditetom. „Pohvalili su Vas i premijera što ste imali hrabrosti ukinuti cenzus na osobnu invalidninu, to je civilizacijski iskorak, kojim se Hrvatska pridružila većem broju zemalja koje nemaju cenzus“, rekla je Lukačić.

Dijametralno suprotno na reformu sustava socijalne skrbi gledaju oporbene Martina Vlašić Iljkić (SDP) i Katarina Peović (RF).

  • +9
Zagreb: Nastavljena 10. sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Vama je socijalna skrb u Ministarstvu nametnuta i nije vam u fokusu briga o 600 tisuća korisnika povezanih sa tom skrbi, centralizirate sustav, udaljavate ga za korisnike i osiromašujete lokalnu zajednicu, rekla je SDP-ova zastupnica ministru Josipu Aladroviću, pitajući ga kako misli provesti reformu sam protiv svih?

Struka je protiv ovoga zakona, dodaje i Peović, koja ministra proziva i da zakon o radu donosi u tajnosti, što on odlučno odbacuje.

 „Od svih građana samo vi vidite tajnost, to je vaša imaginacija“, uzvratio joj je Aladrović, navodeći kako Vlada o zakonu razgovara sa socijalnim partnerima, predstavnicima radnika i poslodavaca.

 I oporbeni i vladajući zastupnici izražavaju nezadovoljstvo brojem udomitelja, pitaju kako će novi zakoni to promijeniti?

 Ministar kaže kako je na mali broj udomitelja utjecala visina naknada i opskrbnina koje se, kaže, sada podižu, te relativno restriktivni uvjeti za bavljenje udomiteljstvom, što se također mijenja.

I ekipa s brišukle srijedom želi udomiti dijete

 Hrvoje Zekanović (NZ) ministra hvali što se odupro pritiscima lijevih i liberalnih udruga da u zakon ugradi dio o udomljavanju djece od homoseksualnih parova. Prenosi i inicijativu „ekipe iz njegova susjedstva koja se okuplja srijedom na briškuli, a koja ima vremena“, da joj se, ako će to moći homoseksualci, omogući da udomi dijete.

 Što se tiče svjetonazorskih stavova, svatko ima svoje viđenje, mi ono što smo predstavili branimo, uzvratio mu je ministar Aladrović.

  Ministar je potvrdio navod Silvana Hrelje (HSU) da će postojati lepeza pružatelja usluga za osobe starije životne dobi te naveo kako će se uvjeti za pojedine usluge urediti podzakonskim aktima.

 Veljko Kajtazi (romska manjina) pozdravio je rješenje koje ide na ruku pripadnika romske manjine, a tiče se prava na naknadu.

Ljudima je naknada oduzimana ako su bili vlasnici bilo kakvog automobila ili ako su ga samo vozili, sad će je moći dobivati i ako imaju automobil vrijednosti do 20 tisuća kuna, kazao je, te upozorio kako su romska naselja u pravilu daleko od mjesta i ne 'pokriva' ih javni prijevoz, pa su njihovi stanovnici prinuđeni na pješačenje.