druga faza

Zdravko Marić: Više nema potrebe za mojim izuzimanjem u slučaju Agrokor

11.04.2017 u 14:56

Bionic
Reading

Ako oporba u Hrvatskom saboru, kako je najavljivala, zbog izuzimanja iz slučaja Agrokor i formalno pokrene postupak opoziva ministra financija Zdravka Marića, on će se kao ministar rado odazvati i očitovati o tome, rekao je u Osijeku

'Mislim da je dobro da se ove stvari dobro pojasne i hrvatskoj javnosti jer proteklih dana trpim puno optužbi koje nisu utemeljene. Nadam se da će u Hrvatskom saboru biti prostora i vremena da adekvatno odgovorim na njih', rekao je Marić te dodao kako je u jednom trenutku rekao da će se izuzeti od svega što je bilo vezano uz izradu zakona o Agrokoru, kao i određenih koraka koji su bili u toj fazi donošenja, što je i učinio.

'Naravno, ministar sam financija i na čelu institucije, Ministarstva financija, koje je postojalo prije i poslije mene će postojati, a ono je bilo uključeno u taj proces. Međutim od ponedjeljka su svi svjedoci toga da je pokrenuta druga faza u kojoj, smatram, više nema potrebe za izuzimanjem s obzirom na to da niti onda, niti sada nisam ni u kakvom sukobu interesa', ponovio je Marić.

Govoreći o spekulacijama koje su se pojavljivale, rekao je da je kao ministar financija i kao bilo koji drugi djelatnik Porezne uprave Ministarstva financija obvezan poreznom tajnom te da, kada je govorio o dugu o kojem se spekuliralo, a govorilo se o šest milijardi kuna, odnosno 800 milijuna eura, to ne stoji.

'Rekao sam da to ne stoji, odnosno da ta spekulacija nije točna, a o daljnjim detaljima poreznog duga ne mogu govoriti. No istovremeno sam rekao da Porezna uprava čini sve što je u njezinoj ingerenciji i sukladno zakonu u smislu efikasne naplate poreznog duga te da ni prema jednom poreznom obvezniku, tako ni prema Agrokoru, nema nikakav preferencijalni odnos', objasnio je Marić.

Zbog čega se Agrokor nije našao na listi dužnika? Marić je ponovio kako je zakon vrlo jasan oko uvjeta i okolnosti kada porezni obveznik dospijeva na nju.

'Potrebno je ispuniti dva uvjeta. Evidentno u ovom slučaju, ako znate da Porezna uprava nije stavila tog poreznog obveznika na listu, nisu ispunjena oba uvjeta, a to je da dug iznosi preko 300.000 kuna, odnosno da je u pitanju dug koji je dospio preko 90 dana', rekao je on.

Na pitanje je li se Vlada spremna i financijski uključiti u restrukturiranje Agrokora i na koji način, rekao je da je u ovom trenutku, kao što se moglo čuti i prilikom samog predstavljanja i donošenja odluke o posebnom povjereniku, fokus stavljen na osiguravanje neophodne likvidnosti za sustav Agrokora.

'Imamo ponudu koja se tiče postojećih vjerovnika Agrokora, nekih od najvećih banaka koje su u kapitalnoj strukturi samog Agrokora, i s njima se razgovora na tom polju. Novi povjerenik sa svojim timom koji će uskoro biti predstavljen radi na tome. Vjerujem da ćemo tijekom ovog tjedna osigurati potrebna financijska sredstva', rekao je ministar Marić.