KREĆE ANALIZA

Zbog uzgoja industrijske konoplje mijenjat će Zakon o suzbijanju droga

24.04.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i Hrvatska agencija za hranu počinju analizirati zakonske odredbe koje proizvođačima industrijske konoplje onemogućavaju iskorištavanje svojih proizvoda pa su unatoč brojnim namjenama prisiljeni baciti veći dio biljke koju proizvode, piše Glas Slavonije

Kako bi se to promijenilo, potrebno je izmijeniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga u dijelu koji se odnosi na proizvodnju i korištenje konoplje latinskog naziva Canabis sativa, u industrijske svrhe, piše Glas Slavonije.

Bude li zakon izmijenjen, industrijska konoplja smjet će se u Hrvatskoj uzgajati u liberalnijim zakonskim okvirima od postojećih, no medicinska marihuana i dalje će ostati zabranjena.

Kako je nedavno pisao tportal, za sadnju industrijske konoplje zainteresirani su i ulagači iz Danske koji su u plantažu industrijske konoplje u požeškoj Zlatnoj dolini spremni za početak uložiti oko 20 milijuna eura, međutim ulog im je na kraju rastao do 100 milijuna eura.

Ministarstvo zdravlja nedavno je u odgovoru tportalu potvrdilo da se vode međuresorni razgovori, no da se pri eventualnoj izmjeni zakona treba voditi računa kako bi se spriječile moguće zlouporabe pri dopuštanju uzgoja konoplje u industrijske svrhe, sukladno čl. 28. Jedinstvene konvencije o opojnim drogama Ujedinjenih naroda.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi stabljika industrijske konoplje sada se mora bacati umjesto da se koristi kao sirovina za više od 25.000 različitih tekstilnih proizvoda, obuću, užad, papir, građevni materijal i proizvodnju biodizela. Postojeći zakon ne dopušta iskorištavanje stabljike industrijske konoplje, iako joj je koncentracija psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola manja od 0,2 posto.