INVESTICIJA U KONOPLJU

Danski investitori: Ako neće Hrvatska, odosmo u Srbiju

31.03.2014 u 12:57

Bionic
Reading

Skupina danskih investitora zainteresiranih za ulaganje u sjetvu i preradu konoplje sutra će posjetiti Ministarstvo poljoprivrede. Danci se nadaju kako će Hrvatska liberalizirati uzgoj industrijske konoplje te su spremni uložiti, ističu, značajna sredstva

Kolika bi točno bila vrijednost njihove investicije, nisu otkrili, već su s današnje konferencije za novinare poručili da će planirano ulaganje preseliti u Srbiju, a u pregovorima su i s Rumunjskom i Češkom, ukoliko nam istočni susjedi budu brži u izmjeni sporne zakonske regulative.

Trenutno se prema Pravilniku o uzgoju konoplje ona može uzgajati isključivo za proizvodnju ljudske ili životinjske hrane. Iskorištava se samo plod, dok se stabljika mora uništiti, čime se gubi mogućnost za dodatnu zaradu.

Danci su podsjetili kako je bivša Jugoslavija bila druga država u svijetu, nakon Rusije, po izvozu te industrijske biljke.

Osmero danskih investitora na čelu s Janom Lundom Larsenom i Peterom Kjærom Knudsenom već je sad zainteresirano za otkup sve ovogodišnje domaće konoplje koja se uzgaja na nešto manje od 200 hektara.

Želja im je otvoriti pogon za preradu u kojem bi se našlo posla za 20 ljudi, a ukoliko se izmijeni zakon, spremni su investirati u izgradnju znanstveno-istraživačkog centra.

Do kraja idućeg tjedna u Zagrebu će otvoriti tvrtku Cooperation for Bio Diversity

Larsen i Knudsen su farmeri, s tim da je potonji veliki uzgajivač svinja.