zabrinuti japanci

Zbog uredske zaraze u Tokiju najveći porast novooboljelih u mjesec i pol

24.06.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Dnevni broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Tokiju popeo se u srijedu na 55, rekla je guvernerka Tokija Yuriko Koike, što je dosad najviša stopa u mjesec i pol otkad se zaraza otkrila u neimenovanom uredu u japanskom glavnom gradu.

"Za mene je bio šok kad sam prvi puta čula da je 55 zaraženih u jednome danu", rekla je Koike novinarima. "No naša trenutačna situacija je drugačija od one u ožujku ili travnju, pogotovo zato što je naš medicinski sustav značajno drugačiji."

Ova metropola s populacijom od 14 milijuna ljudi pokušavala je držati broj novih dnevnih slučajeva ispod 20 otkad je ukinuto izvanredno stanje 25. svibnja. Tokio je rekao da će ponovno uvesti ograničenja ako se brojka popne na 50 ili više slučajeva - što se zadnji put dogodilo 5. svibnja.

Od 55 novih slučajeva, 9 potvrđenih se zarazilo na radnom mjestu, na kojemu je već radilo sedam otprije zaraženih, rekla je Koike. Novi slučajevi možda su se pojavili izvan ureda gdje su zaposlenici imali sastanak, rekla je.

Međutim, Tokio - kao i ostatak Japana - pošteđen je eksplozivne zaraze koja je viđena drugdje, s oko 5800 zaraženih i 323 smrtna slučaja.