soči

Zbog suše slovenske hidrocentrale proizvode manje struje, jednu su u potpunosti ugasili

28.07.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Zbog niskog riječnog vodostaja slovenske hidrocentrale proizvode manje struje, a privremeno je zbog suše prestala s radom hidrocentrala na Soči, rijeci na zapadu zemlje koja izvire u slovenskim Julijskim Alpama, dijelom teče kroz Italiju i ulijeva se u Tršćanski zaljev

Zbog izuzetno niskog protoka rijeke Soče, što je posljedica dugotrajne suše, privremeno je prestala raditi hidrocentrala Solkan, što se dogodilo prvi put nakon 2003. godine, objavila je uprava tvrtke Soške elektrane.

Kako navode, vodostaj rijeke Soče kod Solkana trenutno je tako nizak da ne omogućava siguran rad turbina. Do sada su donju kritičnu razinu vodotoka održavali pražnjenjem akumulacijskog jezera koje je i samo doseglo kritičnu razinu, pa se voda u rijeku iz akumulacije više ne dodaje.

Iz Holdinga Slovenske elektrane priopćeno je da je na rijeci Soči situacija s protokom vode najlošija od svih rijeka na kojima su slovenske hidrocentrale, pa je prosječni tok vode za 46 kubičnih metara na sekundu manji od planiranog.

Manje oborina i sniženi vodostaj prisutan je već dugi vremenski period.

Elektrane na Soči zbog smanjenog su protoka vode do sada dosegnule 54 posto planirane proizvodnje struje, a slično je i s manjim hidrocentralama u donjem dijelu rijeke Save prema granici s Hrvatskom.

U odnosu na prosječnu proizvodnju struje u zadnjih pet godina, hidrocentrale na Dravi imaju smanjenu proizvodnju za 31 posto, one na Soči za 39, a hidrocentrale na Savi za 39 posto.

Nešto bolja situacija je na rijeci Dravi, gdje je prosječni tok vode ove godine bio 185 kubičnih metara u sekundi, pa su hidrocentrale na toj rijeci realizirale 71 posto predviđene proizvodnje za prvu polovicu ove godine.

  • +14
Suša u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI