'NEK' JE ŽIVO, ZDRAVO I MUŠKO'

Zbog selektivnih pobačaja u Crnoj Gori se rađa znatno više dječaka

24.12.2013 u 09:43

Bionic
Reading

U Crnoj Gori se godišnje rodi oko 800 dječaka više nego djevojčica, što tu državu zajedno s Albanijom, Azerbajdžanom i Armenijom stavlja u vrh država s poremećajem spolne strukture novorođenčadi. Priču donosi Al Jazeera Balkans

Razlog je, upozorava Vijeće Europe, zabrinjavajući – sumnjaju na zloupotrebu metoda ranog utvrđivanja spola i selektivne abortuse, iako je u toj zemlji zakonom zabranjen prekid trudnoće navodeći spol djeteta.

'Nek' je živo, zdravo i muško', kaže narodna izreka, a u slučaju Crne Gore, pokazuju istraživanja, to se i događa – broj rođenih dječaka veći je od svjetskog prosjeka i na 100 djevojčica rodi se 109 dječaka.

'Ksenija je prvo dijete. Imam sina poslije nje. Ista sreća, isti osjećaj što se mene tiče. Mislim da to generalno u Crnoj Gori nije slučaj', ukazuje Mišo, stanovnik Podgorice, dok njegov sugrađanin Andrija dodaje kako je 'svim Crnogorcima izgleda stalo do sina, mada su ženska djeca bolja'.

Zloupotreba testova

Poremećaj ravnoteže spolova u Crnoj Gori, odnosno rađanje više muške nego ženske djece po mišljenju Vijeća Europe ima i prirodno opravdanje.

'Najveći mogući disbalans može biti do 106, ali obično je 102 do 103 u odnosu na 100 muških. Sve preko toga se smatra nekim uplivom jatrogenih metodologija, odnosno zloupotrebom suvremenih dostignuća medicinske genetike u nemedicinske svrhe', navodi Olivera Miljanović, članica Odbora za bioetiku Vijeća Europe.

Najčešće se što ranije zna doznati spol djeteta pomoću testova za utvrđivanje nasljednih bolesti, no parovi ih koriste u druge svrhe.

Po zakonu, u Crnoj Gori liječnik spol djeteta ne smije reći trudnici prije isteka 12. tjedna trudnoće, kada se abortus može obaviti samo uz dozvolu liječničkog konzilija.

Neke žene zato, kažu ginekolozi, takva testiranja rade izvan granica države, a to potvrđuje i iskustvo ginekologa Nebojše Čejovića koji navodi kako se to radi u okruženju.

Nakon neželjenog rezultata neki parovi odlučuju se na prekid trudnoće, ne navodeći kao razlog – pogrešan spol.

Svaka peta beba ne dočeka rođenje

'Statistika kaže da se u Crnoj Gori svake godine izvrši blizu 1.400 abortusa. U odnosu na broj poroda, od gotovo 8.000, svaka peta beba u ovoj državi ne dočeka rođenje. Međutim, da li je to i u kolikoj mjeri povezano sa spolom djeteta - nema podataka', javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

I država je, kažu u Ministarstvu zdravlja, svjesna problema.

'Praktično je neizvedivo represivnim mjerama obustaviti rad institucija u smislu dijagnostičkih procedura i vršiti kontrolu na tom nivou. Uvijek se može naći izgovor i ne može se utjecati na autonomiju doktora koji s pojedincem donosi odluku o potrebnim procedurama u tijeku liječenja neke osobe ili praćenja trudnoće', navodi Mensud Grbović iz Ministarstva zdravlja.

Problem, kaže Grbović, prevladava medicinu zbog crnogorske tradicije koja, stav je sociologa, muškarca stavlja na prvo mjesto.

'Muško dijete se shvaća i prihvaća kao jedini pravi nasljednik, stup porodice, kako u nekim tradicionalnim, tako i u modernim shvaćanjima. Pripada mu i nasljedstvo imanja i prezimena, tako da je u samom korijenu shvaćanja cijeli problem', upozorava sociolog Ivan Radojičić.

Iz Vijeća Europe poručuju da zakon nije uzrok problema selektivnih abortusa, odnosno značajne razlike u broju novorođenih djevojčica i dječaka i traže od države edukaciju i osvješćivanje javnosti kako spol djeteta ne smije biti razlog prekida trudnoće.