IGRE UVOZNIH LOBIJA

Zbog raketa prosvjed protiv Čobankovića

14.09.2010 u 19:14

Bionic
Reading

Stotinjak metalaca iz tvrtke Đuro Đaković - Alatnica u četvrtak će prosvjedovati pred zgradom Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu zbog nepotpisivanja ugovora o proizvodnji protugradnih raketa u toj tvrtki, poručeno je s današnje konferencije za novinare podružnice Sindikata metalaca Hvatske (SMH) u Alatnici

Regionalni povjerenik SMH-a Antun Štivić rekao je da su o problemu gubitka proizvodnje raketa u Alatnici sredinom veljače razgovarali s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem

Načelno je dogovoreno da se do kraja kolovoza potpiše ugovor o proizvodnji raketa u Alatnici. Plan je bio da to bude ugovor na pet godina uz narudžbu 20.000 raketa jer bi se tako tvrtka mogla zadužiti i sama financirati proizvodnju, a spasila bi se radna mjesta.

No, kako je već sredina rujna, a ugovora nema, prisiljeni smo prosvjedovati pred zgradom Ministarstva poljoprivrede. Ako tijekom rujna ne bude potpisan ugovor, Alatnica neće stići organizirati proizvodnju i javiti se na natječaj za nabavu raketa koji se raspisuje na proljeće, kaže Štivić.

U sindikalnoj podružnici Alatnice sumnjaju kako netko namjerno odugovlači s ugovaranjem toga posla i tako pogoduje uvoznim lobijima.

Mi smo jedini proizvođač protugradnih raketa u Hrvatskoj, a čini nam se da smo prevareni i da se odugovlačenjem ponovno priprema teren za uvoz raketa, kaže sindikalni povjerenik u Alatnici Jozo Klaić.

Zašto da novac iz našeg proračuna ide u Srbiju i Crnu Goru, a radnici Alatnice ostanu bez posla, pita Klaić i podsjeća kako je i premijerka Jadranka Kosor najavila borbu za svako radno mjesto.

Prosvjednicima koji u Zagreb pred zgradu Ministarstva poljoprivrede prekosutra kreću s dva autobusa pridružit će se i Udruga branitelja i dragovoljaca ĐĐ Alatnice. Početak prosvjeda najavljen je za 11 sati.

Prosvjednici će tražiti vraćanje proizvodnje protugradnih raketa u Slavonski Brod i očuvanje radnih mjesta, a očekuju da će ih primiti ministar poljoprivrede Petar Čobanković.