emisija o bleiburgu

Mrak Taritaš i Bauk otkazali gostovanje u 'Otvorenom' jer je pozvan i čovjek osuđen na doživotnu robiju

12.03.2019 u 22:57

Bionic
Reading

Emisija 'Otvoreno' HRT-a bavila se odlukom koruške Katoličke crkve o zabrani održavanja mise na Bleiburgu. U goste su pozvani Branko Bačić, zastupnik HDZ-a, Zvonimir Ancić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, Bože Vukšić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj, te Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a i Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a

Međutim, kada su Bauk i Mrak Taritaš doznali da će u emisiji biti Vukšić odustali su od dolaska u emisiju.

Razloge je na društvenim mrežama objasnila Mrak Taritaš.

'Večeras sam zajedno s kolegom Arsenom Baukom odbila gostovati u emisiji Otvoreno nakon što sam upoznata s činjenicom da je jedan od gostiju Bože Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda, pred njemačkim pravosuđem pravomoćno osuđen na doživotni zatvor kao nalogodavac ubojstva. HRT kao javni servis takvim osobama ne bi trebala davati javni legitimitet', napisala je na Facebooku Mrak Taritaš.

Vukšić je zbog ubojstva 1983. godine u Njemačkoj osuđen na doživotnu robiju, ali je iz njega pušten 1991. godine.

U Otvorenom je naveo da je nakon povratka iz Njemačke radio u MUP-u RH, potom i u Saboru te da je bio vodič Ivici Račanu, tadašnjem premijeru Hrvatske, kada je 2002. godine kada je izrazio želju da posjeti Bleiburg. Dodao je da je Račan bio upoznat s njegovom biografijom.

Damir Smrtić, urednik i voditellj Otvorenog kazao je da su Bauk i Mrak Taritaš u 14 sati znali tko će biti gosti, ali da su dolazak u emisiju otkazali 20 minuta prije početka emisije.

Počasni bleiburški vod obavijestio je javnost da je pronađeno rješenje da se 18. svibnja održi komemoracija s vjersko-komemorativnim karakterom na Bleiburgu.

'Radi se o komemoraciji koja se održava na zemljištu Počasnog bleiburškog voda i da mi možemo pozvati svećenika da tu misu održi. No, to nećemo raditi na svoju ruku bez dogovora s HBK. O tom će dogovoru ovisiti koga ćemo pozvati i kakve će vrste biti vjersko slavlje. Još ne znamo kako će na konkretan način izgledati komemoracija na Bleiburgu. Ono što mogu prenijeti jest odlučnost naših biskupa da se nađe najbolje moguće rješenje. Idućih dana kada se stvari budu definirale, upoznat ćemo javnost s time', pojašnjava glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić dodajući da je hrvatskim biskupima zabranjeno da ove godine predvode misno slavlje na Bleiburgu.

Dodaje da se ne slažu s argumentima Katoličke crkve u Austriji 'da događaj na Bleiburgu šteti ugledu Katoličke crkve'.

'Mise su godinama protjecale u najboljem redu, nije bilo nikakvih neprimjerenih transparenata, tu su i propovijedi. Volio bih čuti i jednu primjedbu na ono što se događalo. Meni se čini da se upravo ovakvom odlukom cijela komemoracija prenijela na političko područje. Treba spustiti loptu i pričekati, kada sve bude poznato, obavijestit ćemo javnost.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić kaže da će Sabor zadržati pokroviteljstvo nad Bleiburgom, neovisno o odlukama austrijskih vlasti i crkve u Koruškoj.

'Mi smo podržali stav Hrvatske biskupske konferencije te se ne slažemo s ovakvim stavom mjesno nadležnog upravitelja Biskupije u Koruškoj. Onemogućavanje molitve za nedužne žrtve i žrtve te možda i najveće hrvatske tragedije, ustvari predstavlja nepoštivanje same žrtve i gubitak suosjećanja s patnjama nedužnih i svih drugih stradalih na Bleiburgu. Sabor zadržava pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgom. Moramo imati konsenzus da se na Bleiburgu na primjeren obilježi ta velika tragedija. Bilo je prijašnjih godina na marginama komemoracije ekscesa, isticanja ustaškog znakovlja te je to i potaklo Austriju da propise donese kako bi se moglo reagirati u slučaju pojavljivanja simbola NDH na prostoru Bleiburškog polja. Svi incidenti koji su se događali, u 95 i više posto slučajeva događali su se izvan površine gdje se održava komemoracija, dakle izvan privatnog zemljišta, ističe Bože Vukušić.

'Na temelju raznih pritužbi antifašističkih udruga, Biskupija je zatražila od HBK očitovanja o slučajevima, a mi smo onda dali izvješća o tome. Prošle godine je bilo od 13 do 15 tisuća ljudi na Bleiburgu, a uhićeno je pet ili šest osoba. Šalje li zapravo Vatikan poruku HBK? - Ne. Nikakvih primjedbi na samo liturgijsko slavlje nije bilo. Te je veliko pitanje zašto se sve ovo skupa događa', dodaje Zvonimir Ancić.

Vukušić smatra da će zbog svega što se događa na Bleiburg doći još i više ljudi. HBK je poslao pismo Austrijskoj biskupskoj konferenciji da se odluka preispita. 'Skreće se pozornost s onih zbog kojih se ide u Bleiburg. Govorimo o stradanjima nakon Drugog svjetskog rata i brojnim žrtvama hrvatskog i ne samo hrvatskog naroda', zaključuje Ancić.