VATRENA STIHIJA

[FOTO] Zbog požara evakuirano više od tri tisuće stanovnika na jugu Španjolske

30.08.2020 u 17:38

Bionic
Reading

Oko 3150 stanovnika preventivno je evakuirano iz svojih domova u pokrajini Andaluziji na jugu Španjolske zbog požara u tamošnjim brdima, izvijestila je u nedjelju lokalna vatrogasna služba

Požar u brdima Sierra de Huleva, udaljenima 85 kilometara od grada Seville i 103 od primorskog grada Huelve, vatrogasci i dalje ne uspijevaju staviti pod kontrolu.

"Jako je teško procijeniti kada ćemo uspjeti obuzdati požar", rekao je direktor vatrogasne službe Juan Sánchez u obraćanju medijima. "Ovisit će o meteorološkim prilikama. Nastavi li vjetar puhati kao sada, oko 50 kilometara na sat, bit će nam potrebno više vremena", dodao je.

Požar, kojem nije utvrđen uzrok, počeo je u četvrtak te zahvatio područje od 10.000 hektara.

  • +6
Požar u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: INFOCA HANDOUT

U gašenju sudjeluje oko 270 vatrogasaca, 157 vojnika i 25 kanadera te helikoptera.

Vjetar nosi vatru prema jugu gdje su iz manjih mjesta evakuirani stanovnici. Prema posljednjim informacijama kuće je napustilo oko 3150 ljudi, a zasad nema informacija da bi njihov broj mogao porasti.

"Mnogi susjedi pate, boje se da bi u požaru mogli izgubiti sve što su stekli tijekom života", rekao je Sánchez.

Ovo je jedan od nekoliko požara koji su izbili posljednjih dana u Španjolskoj, gdje već dugo vremena nema kiše. Prošli tjedan su vatrogasci ugasili požar na brdu u turističkom mjestu Sant Antoni na otoku Ibizi pomoću tri kanadera i helikopterom.

Požari su izbili i u zapadnoj pokrajini Extremaduri i sjevernoj Castilli-Leon.