OSEBUJNI DON PILIĆ

Zbog poljupca u obraz svećenik šesti put završio u bolnici Vrapče

Bionic
Reading

Zbog dva prijateljska poljupca u obraz koja je iz šale udijelio 30 godina starijem svećeniku Franji Vrbaniću u prostorijama Doma umirovljenika za svećenike Sv. Josip na Kaptolu krajem prošlog listopada, osebujni 48-godišnji velečasni Vinko Pilić po šesti put je krajem listopada završio u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, piše Slobodna Dalmacija

'Bio je to bratski poljubac kojemu su svjedočila još četiri svećenika, a koji su se također smijali. Našalio sam se i sa sestrom Kristijanom Gorjanac kad mi je rekla da sam smršavio, na što sam joj uzvratio: 'Pa nisam svinja da se debljam.' Rekla mi je da će se zbog toga obratiti sisačkom biskupu Vladi Košiću i da će me poslati na izvanredan liječnički pregled. Uvijek se šalim jer sam otkačen, drukčiji, veseo i pomažem ljudima. Više od 40 osoba u proteklih godinu i pol dana došlo je k meni u Dom po savjet, po duhovnu korist. Ostalim svećenicima to smeta jer su inertni, žive za sebe, ne poštuju principe evanđelja', ispričao je za Slobodnu Dalmaciju velečasni Pilić

Tko je Vinko Pilić?

Pilić je u svećeničkom domu završio nakon što je javno progovorio o celibatu 2000. godine. Naime, javnost je šokirao svojim javnim istupima u kojima je govorio da otvoreno krši celibat te da bi se katolički svećenici trebali ženiti. Na njegovim predavanjima vjeronauka u osnovnim školama, pak, svojedobno su školarci ostali šokirani kada je poput svetog Nikole bacao vlastiti novac po učionici i govorio da je sve to prolazno, da novac ne vrijedi ništa, da je sve to zrak.

Kazao je kako ima osjećaj se 'ne smije u tom domskom okruženju nasmijati od srca, a da nekom ne bude trn u oku'.

'Uskratili su mi život. Odrekao sam se žena, ali zato cigareta neću. Prilijepili su mi dijagnozu, paranoidnu shizofreniju. Ali zar bi paranoik mogao raditi u svećeničkom domu s nekoliko ljudi dnevno?' zapitao se Pilić, koji j unatoč tome što mu nadređeni u Crkvi ne daju djelovati u vanjskom svijetu, u bolnici Vrapče održao desetak misa.

O svemu se oglasio i msgr. Juraj Jerneić, ravnatelj svećeničkog doma, koji je ostao poprilično suzdržan vezano za slučaj Vinka Pilića.

'O dijalozima unutar Doma, kao i o samom slučaju bratskog ljubljenja ne želim ništa govoriti. Nije potrebno. Vinko Pilić je 14 godina na našoj brizi u Domu. Prikovali su ga već drugi u njegovoj povijesti, pa nije potrebno da ja išta drugo dodajem. On bježi sam od sebe. Uostalom, što reći za osobu koja je preferirala ostati dva tjedna dulje u bolnici od predviđenog?' zapitao se Jerneić.