KAOS U SARAJEVU

Zbog podivljalih pasa lutalica zatvaranje vrtića?

07.01.2015 u 17:55

Bionic
Reading

Uprava javnog poduzeća dječjih vrtića u Sarajevu upozorila je u srijedu kako će biti prisiljena zatvoriti sve vrtiće zbog prijetnji što ih djeci i zaposlenicima predstavljaju sve agresivniji psi lutalice.

Iz javne ustanove "Djeca Sarajeva" potvrdili su kako je čopor napuštenih i opasnih pasa ranije tijekom dana napao jednu njihovu 59-godišnju radnicu izgrizavši je po nozi i ruci.

Napad se dogodio u jutarnjim satima u naselju Kovači u starom dijelu grada.

Napadnuta je žena morala zatražiti liječničku pomoć.

"Ovo je već drugi napad pasa na naše zaposlenike i do sada smo u više navrata upozoravali na opasnost", stoji u priopćenju poslanom lokalnim medijima.

Iz uprave "Djece Sarajeva" istaknuli su kako u vrtić na Kovačima svakodnevno dolazi 80 djece za koju psi lutalice predstavljaju veliku opasnost a slično je stanje i u nekim drugim gradskim naseljima gdje su smješteni vrtići.

U okolini tih vrtića obitavaju cijeli čopori napuštenih pasa koji su posebice agresivni u zimskim danima.


"Da sada smo nebrojeno puta ukazivali na ovaj problem a sada smo u situaciju kada nam jedino preostaje zatvaranje vrtića u cilju jamčenja sigurnosti djece, zaposlenika i roditelja", navode iz "Djece Sarajeva".

Sarajevskim ulicama već gotovo pet godina lutaju tisuće napuštenih pasa koje nitko ne uklanja s ulica jer su zakonom o dobrobiti životinja donesenim 2009. ukinute kafilerijske službe a nikada nisu uspostavljeni drugi mehanizmi nadzora i zbrinjavanja tih životinja.

Britanska nevladina udruga "Dogs trust" koja je pokušala pomoći provodeći mjere sterilizacije napuštenih pasa procijenila je kako sarajevskim ulicama luta i do 13 tisuća pasa.

Gradska služba hitne pomoći potvrdila je kako svakodnevno bilježi intervencije nad najmanje dvije do tri osobe koje napadnu i ugrizu napušteni psi.