MONOGRAFIJA NA STOLIĆU

Zbog ove knjige je šefica kosovske diplomacije zatražila ispriku Europske komisije

20.07.2020 u 18:47

Bionic
Reading

Kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Meliza Haradinaj Stublla uputila je tijekom vikenda notu Europskoj komisiji zbog knjige 'Kršćansko nasljeđe Kosova i Metohije' koja je prošlog četvrtka stajala na stoliću tijekom sastanka povjerenika EU za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyija i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Bruxellesu '

'Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova izražava Europskoj komisiji za pregovore o proširenju svoj snažni prosvjed u vezi s vijestima i fotografijama objavljenim u drugim službenim medijma i putem računa na društvenim mrežama, a na kojima se vidi Varhelyi na sastanku s Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promovira etničku mržnju s uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo', istaknula je Stublla u svojoj noti.

Kako prenosi prištinska televizija Klan Kosova, Stublla je navela da je Kosovo 'nadaleko poznato po svojem mutlietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji' i istaknula da sve etničke i vjerske zajednice na Kosovu imaju 'proširena prava i snažnu zaštitu'.

Kosovska diplomatkinja je na društvenim mrežama dodala dodala da knjiga koja se našla na stoliću tijekom pregovora ima suprotnu misiju, odnosno da 'potiče mržnju i da je srpska propagandna mašinerija zloporabi protiv neovisnosti i suvereniteta Kosova. Stublla je nadodala i da je riječ o 'dezinformacijskoj kampanji koja je postala prijetnja regionalnoj stabilnosti i miru na cijelom Zapadnom Balkanu'.

:

Haradinaj Stublla je zatražila i službeno objašnjenje i ispriku od Europske komisije', istaknuo je Kosovo Online, a prenijela agencija Tanjug.

'Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova očekuje službeno objašnjenje Europske komisije za proširenje i službenu isprik za kazneno djelo počinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident više ne ponovi', zapisala je šefica kosovske diplomacije.

Agencija Tanjug navodi da su pojedini prištinski mediji u četvrtak pogrešno prenijeli kako je Varhelyi dočekao Vučića koji je boravio u posjetu Bruxellesu, dodajući da je pored dvojice dužnosnika u pozadini uočena knjiga 'Kršćansko nasljeđe Kosova i Metohije' na engleskom jeziku.

Predsjednik Vučić je dočekao Varhelyija u četvrtak u Misiji Srbije pri EU u Bruxellesu uz radicionalna srpska jela dobrodošlice, srpsku proju i pogaču, objavljeno je tog dana na Isntagram profilu 'buducnostsrbijeav'.