SPOR S HRT-OM

Zbog Milanovića i Bandića sa suda tjerali novinare

05.11.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Svjedočenje premijera Zorana Milanovića na Općinskom sudu u Zagrebu u postupku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića protiv HRT-a danas je pratilo samo troje novinara. Premda na sudu postoji velika dvorana u koju stane i više desetaka ljudi, ročište je održano u sobici, a osiguranje je preuzeo poznati džudaš i šef pravosudnih policajaca iz Ministarstva pravosuđa Vitomir Spasović

Dok je premijer Zoran Milanović svjedočio u parnici koju je Bandić pokrenuo protiv HRT-a, desetak novinara zadržano je ispred suda s obrazloženjem pravosudne policije da za njih nema mjesta u sudnici. Odobrenje su večer prije dobili samo novinari Jutarnjeg i Novog lista, a pristup nije bio moguć čak ni državnoj novinskoj agenciji Hini.

Nakon pobune i nekoliko telefonskih poziva glasnogovornica suda u dogovoru s pravosudnom policijom našla je još tri mjesta i to za novinare Hine, tportala i Večernjeg lista. Po principu - tko prvi, njegova mlada.

'Stvarno nam je žao, nema više mjesta, možda ćete čak morati stajati', govorili su nam neki članovi pravosudne policije koji su se zajedno s novinarima čudili zbog kriterija odabira novinara u sudnici i tome zašto nije bila rezervirana veća dvorana. Naime interes javnosti za suđenje na kojem se susreću Bandić i Milanović bio je predvidljiv, a sudovi inače s organizacijom ovakvih slučajeva do sada nisu nikad imali problema. Nitko ovakvu zbrku nije mogao predvidjeti.

Deset minuta prije početka suđenja, na iznenađenje i najiskusnijih prisutnih novinara, osiguranje je preuzela osoba u civilu. Pravosudnim policajcima, koji inače imaju svoju hijerarhiju i zapovjedni lanac, u pomoć je stigao šef iz Ministarstva pravosuđa Vitomir Spasović, inače suprug pročelnice kabineta predsjednika Ive Josipovića Danice Juričić Spasović i poznati džudaš.

Spasović je vrlo ljubazno priopćio petoro novinara, koji su jedini prošli sigurnosne mjere na ulazu i dobili dozvolu za praćenje, da u sudnici ipak imaju mjesta samo za troje, odnosno još za novinara Hine. Pregovora nije bilo i dvoje novinara moralo je napustiti sud, a na pitanja zašto im nije omogućen normalan rad te zašto nije osigurana veća dvorana, Spasović nije odgovarao.

Nekoliko minuta prije nego što su Bandić i Milanović ušli u sudnicu osiguranje je krenulo 'čistiti' hodnik u kojemu se nalazila soba sutkinje Zorke Čačić Zagrajski. Tridesetak ljudi koji su čekali svoje postupke u drugim sudnicama morali su zbog mjera osiguranja nakratko izaći iz hodnika kako im ulazak Milanovića i Bandića u sudnicu ne bi bio čak ni u vidnom polju.

Ako uzmemo u obzir to da je premijer Milanović štićena osoba te da je Bandić na sud dovezen iz Remetinca u pratnji policije, ovakve mjere sigurnosti čak su se i mogle očekivati, ali nije jasno zašto je osiguranjem morao rukovoditi baš šef iz Ministarstva pravosuđa. To nam nisu mogli objasniti ni drugi, također zbunjeni, djelatnici Općinskog suda. Čak ni na sigurnosno puno zahtjevnijem suđenju Ivi Sanaderu, kada se akreditiralo 300-tinjak domaćih i stranih novinara, uigranim pravosudnim policajcima nije bio potreban šef iz Ministarstva da obave posao bez incidenata.

Osim toga, nije jasno zašto se ročište nije moglo organizirati u velikoj dvorani u koju bi stalo i pet puta više novinara. Kako doznajemo, iskusni pripadnici pravosudne policije dan prije su upozoravali nadređene da bi se novinari mogli pobuniti, no očito nikome nije bilo u interesu da šira javnost bude prisutna na svjedočenju premijera Milanovića. Pristup nije omogućen čak ni novinarima javnog servisa HRT-a.

Zamolili smo za komentar Ministarstvo pravosuđa: 'Vitomir Spasović, voditelj službe osiguranja pravosudnih tijela, osobno je došao na sud da bi se izbjegli potencijalni nesporazumi i neugodne situacije. Što se tiče novinara koji su propušteni prema uputi sutkinje, propušteno je samo onoliko novinara koliko ih je fizički moglo stati s obzirom da su unutra bili okrivljenik, tužitelj, zatvorski čuvari koji su čuvali tužitelja, svjedok i odvjetnik', odgovorili su tportalu iz Ministarstva.