Mitsubishi Heavy Industries

Zbog kineskog zveckanja oružjem Japan ulaže gotovo tri milijarde dolara u obranu

11.04.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Japan je dodijelio svom najvećem proizvođaču obrambene opreme Mitsubishi Heavy Industries ugovore vrijedne 378 milijardi jena (2,84 milijarde dolara) za razvoj i izgradnju novih raketnih snaga s ciljem odvraćanja Kine od uporabe vojne sile u istočnoj Aziji

Četiri ugovora uključuju projektile koji se lansiraju s kopna, mora i iz zraka, kao i hipersoničnu balističku bojevu glavu koju Tokio želi uvesti u naoružanje od 2026. godine, objavilo je u utorak japansko Ministarstvo obrane u priopćenju za javnost.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu i usred rastuće zabrinutosti da bi Kina mogla pokrenuti napad na susjedni Tajvan, Japan je u prosincu predstavio program vojne modernizacije i proizvodnje, najveći od Drugog svjetskog rata, koji će udvostručiti troškove obrane tijekom pet godina.

Nove raketne snage, za koje se očekuje da će biti sposobne gađati brodove i kopnene ciljeve udaljene više od 1000 km od Japana, u središtu su tog plana.

Kako bi ojačao svoju obranu prije nego što može razmjestiti te domaće projektile, Japan je u veljači također rekao da će masovno naručiti Tomahawk krstareće rakete iz Sjedinjenih Država.

Još nije rečeno koliko će ih kupiti, ali lokalni mediji javljaju da će ih biti čak 500.