PODMIĆIVANJE SUDA ZA GLAVAŠA

Zbog išijasa odgođeno suđenje Tadiću

09.03.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin trebalo je početi danas na zagrebačkom Županijskom sudu, no sudski postupak je odgodio Tadićev liječnik priloživši medicinsku dokumentaciju o išijasu svog pacijenta

Suđenje Tadiću vodit će sudac Zdravko Majerović koji je na pripremnom ročištu prije dva tjedna odlučio za svjedoke pozvati Branimira Glavaša, predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina i donedavne Tadićeve suoptuženike koji su se nagodili s USKOK-om i priznali nedjelo.

Tadić jedini nije pristao na nagodbu, odnosno ponudu USKOK-a da mu se, u zamjenu za priznanje krivnje, odredi bezuvjetna zatvorska kazna od dvije i pol godine.

S USKOK-om su se nagodili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić. Oni su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Božica Tadić - Ćavar, supruga prvooptuženog Drage Tadića, uvjetno je osuđena na 15 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Ona po zakonu nije dužna svjedočiti na suđenju suprugu.

Krivnju je prvi priznao splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji je na temelju nagodbe s USKOK-om dobio dvije godine zatvora uz petogodišnji rok kušnje.

Osim ispitivanja donedavnih Tadićevih suoptuženika, sud je usvojio i prijedlog obrane da se preslušaju tajne snimke njihovih telefonskih razgovora.

USKOK Tadića tereti da je okupio ostale optužene kako bi utjecali na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušali preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'. Vrhovni mu je sud u konačnici kaznu s 10 smanjio na osam godina, a Glavaš kaznu, nakon bijega iz Hrvatske, služi u BiH.