blagdan Svih svetih

Zbog inflacije ovogodišnji odlazak na groblje koštat će više nego ikad prije

23.10.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Cijene aranžmana za blagdan Svih svetih bit će barem 30 posto više nego lani jer je i uzgoj krizanteme, tradicionalnog cvijeta u spomen mrtvih, višestruko skuplji, piše u nedjelju Jutarnji list

Tako će zbog inflacije i ovogodišnji odlazak na groblje stajati više nego ikad prije. Najprodavanija multiflora u tegli promjera 20 centimetara u veleprodaji je između 15 do 20 kuna, a koliko će je platiti kupac, ovisi o trgovačkoj marži.

U trgovačkim se centrima danas prodaje i po cijeni od 30 do 50 kuna. Prošle su godine istu tu multifloru cvjećari trgovcima prodavali po 12, oni nama po 20 do 25 kuna. Najviše će krizantema iz domaće proizvodnje u prodaju stići iz ludbreške regije, koja na hrvatsko tržište plasira čak 40 posto cvijeća.

Godišnja proizvodnja 16 cvjećara premašuje vrijednost od 45 milijuna kuna. Ali umjesto da se vesele lijepom vremenu koje pogoduje uzgoju krizantema, ludbreški cvjećari ovogodišnje Sisvete dočekuju s gorčinom.

Nakon što im je tuča u svibnju razbila staklenike i nanijela ogromnu financijsku štetu, za uzgoj krizantema mnogi su se morali zadužiti, a repromaterijal je skuplji nego ikad.

Blagdan Svih svetih Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Cvjećari iz Velikog i Malog Bukovca pitaju se što za ministricu znači "brzo". Jer, kad je delegacija ministarstva u svibnju došla na njihova imanja i uz pratnju novinara prošetala uz razbijene staklenike, rekla im je neka se ne brinu i da će "brzo" dobiti novac za sanaciju.

Svi cvjećari Velikog i Malog Bukovca, općina u Varaždinskoj županiji, njih tridesetak, pretrpjeli su stopostotnu štetu. Gruba procjena, izračunala je za Jutarnji Ivana Matijašec, tajnica Udruge cvjećara Ludbreg i upraviteljica zadruge Varaždinski cvijet, iznosi sedam milijuna kuna, piše novinarka Jutarnjeg lista Višnja Gotal.