novi podaci

Inflacija u EU u rujnu blizu rekordnih 11 posto, evo kako stoji Hrvatska

19.10.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Inflacija u EU snažno je ubrzala u rujnu, dosegnuvši novu rekordnu razinu, na korak od 11 posto, a u Hrvatskoj zadržala se iznad europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Eurostata

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u rujnu je dosegnula 10,9 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke. U kolovozu iznosila je 10,1 posto. U eurozoni porasla je s 9,1 na 9,9 posto, također novu najvišu razinu otkada Eurostat objavljuje izvješća, potvrdili su novi izračuni. U rujnu prošle godine stopa inflacije u EU iznosila je 3,6 posto, a u eurozoni 3,4 posto.

Nove rekordne godišnje stope inflacije rezultat su nastavljenog snažnog rasta cijena energenata, za 40,7 posto na području primjene zajedničke europske valute, pokazuju tablice Eurostata. U kolovozu bile su porasle za 38,6 posto.

Ponovno su snažno porasle i cijene svježe hrane, za 12,7 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. U kolovozu bila je skuplja za 11 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Ponovo skok na Baltiku

U usporedbi s kolovozom stopa inflacije porasla je u 20 zemalja članica, pala je u njih šest, a u jednoj je ostala nepromijenjena. Najviše su i u rujnu porasle potrošačke cijene na Baltiku, za 24,1 posto u Estoniji, za 22,5 posto u Litvi, te za 22 posto u Latviji.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u rujnu iznosila 12,6 posto i bila je nepromijenjena u odnosu na kolovoz. U rujnu prošle godine iznosila je 3,5 posto. Najbliže su Hrvatskoj po stopi inflacije u rujnu bile Grčka i Belgija gdje je iznosila 12,1 posto.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo i važan hrvatski trgovinski partner, bila je izjednačena s prosjekom Unije. Italija, treće po veličini gospodarstvo i također važan trgovinski partner RH, imala je inflaciju od 9,4 posto. Daleko najslabiji rast potrošačkih cijena i u rujnu je bilježila Francuska, od 6,2 posto. Mjesto u skupini s najnižim stopama inflacije zadržale su Malta i Finska s rastom potrošačkih cijena od 7,4 odnosno 8,4 posto.