RASPRAVA U SABORU

'Zbog huligana trpi većina navijača'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2011 19:57
  • Objavljeno 09.03.2011 u 19:51
BBB, navijači, huligani, neredi, Zadar 2009

BBB, navijači, huligani, neredi, Zadar 2009

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Izmjene zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojima se pooštravaju mjere prema posjetiteljima i organizatorima športskih natjecanja, popodne je podržala većina klubova zastupnika upozoravajući, međutim, da zbog dva posto huligana ne bi trebala trpjeti većina navijača te naglašavajući važnost prevencije

Iz HDSSB-a su najavili da će biti suzdržani ili protiv jer predloženim zakonskim izmjenama, po riječima Bore Grubišića, nije cilj iskorijeniti huliganizam nego gledatelje, dok HSS podršku uvjetuje prihvaćanjem njihovih amandmana među kojima je i ukidanje nulte stope tolerancije na alkohol.

'Nije problem u čaši piva koju će posjetitelj utakmica odnosno navijač popiti, već je problem u pojedinim ljudima koji sebe nazivaju navijačima, a u stvari su huligani koji izazivaju nerede na utakmicama, posebno nogometnim', kazala je Marijana Petir (HSS).

HDZ-ova zastupnica Nedjeljka Klarić je naglasila kako je u sprečavanju nereda najvažnija prevencija koja se mora provoditi u svim segmentima društva: od sudske vlasti i športskih saveza do trenera, navijača i obitelji.

'Svi moraju aktivno sudjelovati u prevenciji kako incidenti ne bi bili glavni prilog događaja', navela je ističući i da se oni koji izazivaju incidente, a često uza se imaju noževe, boksere, lance ili su pod utjecajem droga i alkohola, moraju strogo kazniti.

Šime Lučin (SDP) smatra kako 'nije stvar u pojačavanju represivnih mjera' jer bi se i neredi i huliganizam davno smanjili i uklonili rigoroznijim mjerama koje se opet pooštravaju, što je, dodaje, već četvrti pokušaj u šest i pol godina.

'Očigledno da britanski model smanjivanja nasilja na sportskim natjecanjima na kojeg se pozivamo nije donio rezultate', ocijenio je Lučin te upozorio na porast maloljetničkog nasilja izvan sportskih natjecanja, na gradskim ulicama, čemu bi, smatra, trebalo posvetiti puno više pažnje.

Klub HNS/HSU će podržati izmjene samo zato što policija smatra da će im na taj način biti olakšan posao, budući da je od zadnjih zakonskih izmjena u travnju 2009. do danas privedeno 1652 izgrednika, a oputužni prijedlog je podnesen protiv njih 1380, kazao je Miljenko Dorić

'Nasilje na stadionima je prevršilo svaku mjeru i tome treba stati na kraj, pa i putem zatvorskih kazni', kazao je Damir Kajin (IDS) napominjući da se zakon ionako piše zbog (ne)prilika u nogometu.

'Na stadione se kod nas dolazi ili da se u gledalištu gleda tučnjava ili da se tuče jer se na terenu, kad je riječ o domaćoj ligi, ionako nema Bog zna što za vidjeti', kazao je Kajin.

Upitao je i hoće li utakmica biti prekinuta kad se viče 'ubij Srbina' i 'mi ustaše' odnosno hoće li se odredbe zakonskog teksta doista i provoditi. Na pitanje iz HDZ-ovih klupa zašto ne traži da se sankcioniraju navijači Crvene zvezde i Partizana koji s tri prsta dolaze u Vukovar i vrijeđaju, Kajin je odgovorio kako bi i za to tražio da policija odradi svoj posao.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić podsjetio je da predložene izmjene zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima više ne dozvoljavaju maskiranje navijača i zabranjuju ulazak na stadion procesuiranima za nasilničko ponašanje u zemlji i inozemstvu. Također, predviđaju veće novčane i zatvorske kazne te nultu stopu tolerancije na alkohol.

Osim toga, policija može zabraniti održavanje športskog natjecanja ukoliko športski objekt nije opremljen prema odredbama ovog zakona, a uvedena je i obveza organizatora športskog natjecanja da prekine natjecanje ukoliko dođe do protupravnog ponašanja većeg obima, podsjetio je Buconjić.

Sabor sutra o registru zaposlenih u javnom sektoru

Hrvatski sabor sutra će početi sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, najavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks na kraju večerašnjeg zasjedanja.

Šeks je također pozvao sve klubove zastupnika da na početku sutrašnje sjednice, u 9,30 sati, budu u saborskim klupama i tako osiguraju kvorum kako bi u dnevni red mogli uvrstiti još dvije točke.

Prema sadašnjem dnevnom redu za raspravu je preostalo još tridesetak točaka, a za očekivati je da će do kraja tjedna biti raspravljen samo dio akata u proceduri.

Prijedlog zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru u Sabor dolazi po hitnom postupku jer je prikupljanje i obrada podatka o zaposlenima u javnim službama te uspostava Registra jedna je od mjera utvrđenih u Planu provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka.

Registar će voditi Ministarstvo uprave u suradnji s Financijskom agencijom, trebao bi zaživjeti od 31. ožujka i obuhvatio bi između 230 i 240 tisuća službenika.

Uspostava registra koštat će proračun deset milijuna kuna, a taj je iznos već naišao na negodovanja u javnosti.

Zaključenje 22. sjednice, koja je započela 26. siječnja, očekuje se u petak, 11. ožujka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi