KLIKANJEM DO DOKUMENATA

'Zbog e-uprave službenice u Puli sve su ljepše'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pulska gradska uprava od jučer ima kompletno elektroničko poslovanje, čime je napravljen veliki iskorak u težnji da se približi 'bespapirnom uredu'. Naime, brda papirologije i klasične 'žute košuljice' zamijenit će elektronički dokumenti koje ni građani neće morati, kao dosad, čuvati doma, budući da će ih uz vlastiti pristupni kod moći uvijek iznova dobiti - budu li im ponovno zatrebali

S potpisom pulskog gradonačelnika Borisa Miletića na prvom elektroničkom dokumentu, Grad Pula postala je prva gradska e-javna uprava u Republici Hrvatskoj koja će s novom tehnologijom u potpunosti zamijeniti klasične potpise. Što to praktično znači, za tportal veli Nenad Stojiljković iz tvrtke Swing informatika, koja je ponudila ideju i rješenje odnosno odradila 99 posto posla uvođenja elektroničkog poslovanja .

Rijeka je bila prije Pule

Iako u Puli tvrde da su oni prvi u cijelosti uveli e-upravu iz susjedneRijeke podsjećaju da oni e-poslovanje imaju još od 2004. godine rekao je Obersnel:
'Uvođenje elektroničkog potpisa u poslovanje Grada Pule svakako trebapozdraviti jer primjena novih tehnologija u javnim upravama doprinosikvalitetnijoj i bržoj komunikaciji s građanima. Grad Rijeka uveo jeelektroničko poslovanje još prije sedam godina, točnije, elektroničkipotpis uveli smo 2004. godine, a e-uredi koji osiguravaju mogućnostuvida građanima u stanje predmeta preko portala (bez dolaska u gradskuupravu), SMS obavijesti o promjenama u predmetu, komunikacija e-mailomi/ili fiksnim telefonom, uvodimo od 2008. godine u sve gradske odjele.Ono što je Pula sada naglasila jest da se putem Finine elektroničkekartice i građani mogu elektronički potpisivati. To isto mogu i građaniRijeke (još od 2004. godine), ukoliko pribave Fininu elektroničkukarticu, budući da je zasada jedini službeni izdavatelj takve karticeFina. Dakle, i Riječani već sedam godina mogu gradskoj upravi slati svesvoje zahtjeve elektroničkim putem s elektroničkim potpisom, ukolikopribave Fininu elektroničku karticu.' (K.Mrkić)

'Od jučer zaposlenici pulske gradske uprave svoje dokumente više ne tipkaju, a građani mogu iz fotelje svog doma e-mailom poslati bilo koji zahtjev.

Server u trenutku prijema šalje korisniku potvrdu mailom ili SMS-om, ukoliko je naveden i broj mobitela, da je zahtjev zaprimljen. Možete ga poslati, na primjer, u subotu ili nedjelju, a već prvi radni dan korisniku stiže poruka s oznakom predmeta i pristupnim kodom.

Ukoliko se radi o neupravnom predmetu, koji je jednostavniji, kad je predmet riješen također mailom stiže elektronički dokument, koji korisnik mora potvrditi da je zaprimio i tu je priča gotova. Ako isti dokument zatrebate i za tri godine, možete ga preuzeti sa svojim pristupnim kodom, što znači da vam gradska uprava služi i kao arhiva', kaže Stojiljković.

Kod predmeta čije rješavanje iziskuje više vremena, s pristupnim kodom građani pak mogu pratiti kod koga se predmet nalazi i u kojoj je fazi rješavanja, što doprinosi transparentnosti, ali i većoj učinkovitosti službenika i cijele gradske uprave.

'Kad donosite neku odluku, trebate činjenice, odnosno cijeli niz informacija iz raznih dokumenata po ladicama, što je iziskivalo jako puno vremena, kontakata i sastanaka, no odsad je dovoljno da pulski službenici upišu ključnu riječ. Odluke su brže, a i građani višestruko zadovoljniji. Elektronički dokumenti lako su dostupni, vjerodostojni i transparentni, a osim uštede u vremenu i novcu, među nemjerljive koristi spada i zadovoljstvo zaposlenika', kaže Stojiljković.

'Ako radite u sretnom okružju, to se odražava i na zdravlje, a ja primjećujem da su žene u pulskoj upravi sve ljepše', veli u šali. Prijeteća ovog sustava uvedena je prije četiri godine, kad je pulska gradska uprava imala 200-tinjak zaposlenika, dok ih je danas 169, a cjelokupni sustav s edukacijom svih zaposlenih stajao je oko 700 tisuća kuna.

'Ovo sad s elektroničkim potpisom nije koštalo ništa jer smo htjeli pokazati da mi to možemo, da nije 'prazna priča', već da funkcionira', napomenuo je Stojiljković.

Kako veli, nakon Pule, djelatnici Swing informatike d.o.o. pozvani su još u Medulin i Vrsar, koji su kao njihovi raniji korisnici također zainteresirani za uvođenje e-poslovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi