glatka deaktivacija

Zbog bombe iz 2. svjetskog rata tisuće evakuiranih u Njemačkoj

18.06.2023 u 23:59

Bionic
Reading

Avionska bomba iz Drugog svjetskog rata otkrivena u njemačkom gradu Hannoveru sigurno je detonirana u nedjelju. nakon što su tisuće stanovnika protjerane iz tog područja, naveli su dužnosnici lokalne vatrogasne brigade

Oko 8000 ljudi moralo je napustiti svoje domove u njemačkom gradu u središtu zemlje i preseliti se na sigurnu udaljenost od 1 kilometra dok su tehničari obavili potrebne predradnje i izveli kontroliranu detonaciju 500 kilograma teške neeksplodirane bombe.

Oko i iznad mjesta na kojem je bila bomba postavljene su vreće s desecima tisuća litara vode kako bi se usmjerio udarni val. To je također trebalo spriječiti da se vrlo suha trava na tom mjestu zapali.

Čak i nekoliko sati nakon što je u devet ujutro uvedena zona evakuacije, mještanima nije bilo dopušteno vratiti se. "Prvo stručnjaci iz službe za uklanjanje eksplozivnih sredstava moraju utvrditi da više nema nikakve opasnosti", rekli su vatrogasci.

Njemačka je navikla pronalaziti neeksplodirano streljivo iz Drugog svjetskog rata iz savezničkih i sovjetskih bombardiranja. Većinu deaktiviraju stručnjaci za deaktiviranje bombi bez incidenata.

Bomba u Hannoveru pronađena je u sjevernom gradskom okrugu Sahlkamp nakon što je obavljeno sondiranje tla.