NAPETO U SABORNICI

Zbog Agrokora se zakačili Maras i Bulj

31.03.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Agrokor je ponovno bio tema stanki na početku zasjedanja Sabora. Stanku su zatražili SDP, Most i Živi zid

Više nije u prvom planu tko je vlasnik Agrokora i odlazi li on, ustvrdio je SDP-ov Gordan Maras nakon stanke.

'On što želim ovdje reći vrlo jasno kada govorimo o zakonu koji se donosi vezano uz Agrokor, da SDP i Klub zastupnika SDP-a neće dozvoliti da niti jedna kuna duga padne na leđa naših sugrađana, to je vrlo bitna poruka. Niti jedna kuna duga potencijalno ne smije pasti na leđa naših sugrađana. I zato nismo zadovoljni najavama po kojima bi država trebala preuzeti rizik poslovanja tvrtke', rekao je Maras dodavši da se sve to može riješiti postojećim zakonima

Prozvao je i Božu Petrova koji se, kaže, 'skoncentrirao populistički na jednu osobu'.

'Most je podnio prijavu protiv gospodina Todorića i Uprave Agrokora, očito ima informacije koja su se kaznena djela dešavala. I tražimo od gospodina Orepića, ministra policije, da izvijesti hrvatsku javnost kakva su se kaznena djela dešavala u toj tvrtki ili se radi o čistom populizmu kako bi se zamaglila situacija i kako bi se donio zakon kojim bi se moguće stavilo na leđa dodatan trošak hrvatskim građanima', kazao je Maras.

Nastavio je Maras i dalje. 'Želimo ovdje vrlo jasnu poruku od Kluba zastupnika Mosta ima li Zdravko Marić povjerenje Mosta nakon što je gospodin Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Uprave Agrokora? To su pitanja koja zanimaju hrvatske građane i koja će nas odmaknuti od demagogije i populizma i koja će nas približiti konkretnom rješavanju problema', rekao je Maras.

S obzirom na to da je Maras pitanje o Mariću postavio i Miri Bulju, stigao mu je i odgovor. 'Političke elite nisu štitile gospodarski suverenitet, sve vlade pogodovale su tajkunima, tako da opravdanje kolege Marasa ne stoji - to možemo vidjeti u slučaju Agrokora, Ine, telekomunikacija - jer su i SDP-ove i HDZ-ove vlade radile za strane interese. Hrvatska je štitila sve tajkune - od onih koji su u Splitu prodavali manistru do onih koji su imali dvore kao što je Todorić, očito je planski vođen kako bi netko drugi to preuzeo. Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti, Marasa to nije briga jer je SDP-ov ministar poljoprivrede dao dvije milijarde kuna Todoriću, a ne malim OPG-ovima. Loše ste vodili ovu državu', poručio je Bulj.

'Dignite kaznenu prijavu protiv onih koji su loše vodili državu', rekao je Bulj Marasu, na što mu je SDP-ovac počeo dobacivati iz klupe. 'Znam da ste nervozni, da ste državu doveli pred bankrot, gospodine Maras, i zato prigovarate', poručio je Bulj.

O Agrokoru je progovorio i Ivan Vilibor Sinčić kazavši kako je ta tvrtka 'država u državi' i da mnogi zakon za nju nisu vrijedili.

'Kriza se nazirala krajem prošle godine, kada se šuškalo o otpuštanjima u Jamnici, o prodaji Jamnice i, evo, kulminirala je napokon. Agrokor kao takav je neodrživ već dugo, previše je dugova, a preloše je poslovanje i kad-tad je moralo doći do sloma tog ekonomskoga modela. To je slom i postojeće monetarne politike, i kreditne politike i fiskalne politike jer pokazuje da nitko ne može na taj način i vraćati kredite odnosno dobivati kredite pod takvim ogromnim kamatama, samo je pitanje vremena kada će doći do sloma', rekao je Sinčić.

Kao primjer nezakonitosti naveo je plaćanje bonovima što se, kaže, događalo deset godina.

Osvrnuo se i na kaznenu prijavu koju je podignuo Božo Petrov. 'Što se tiče kaznene prijave gospodina Petrova protiv gospodina Todorića, OK, ali pitam gdje je kaznena prijava za gospodina Marića i pet drugih ministara koji sjede u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj. Sjetimo se, HBOR je odobrio onaj božićni kredit gospodinu Todoriću znajući kakvo je stanje, znajući da se krše zakoni, znajući da neće moći vratiti. Pa, evo, pozivam vas, rješavajmo problem sustavno, gdje je kaznena prijava pored tih ministara koji su svjesno išli u nešto što su znali da neće uspjeti', rekao je Sinčić.