KAZNENA PRIJAVA PROTIV TODORIĆA

Pravni stručnjak u čudu: Može li se Božo Petrov podijeliti na dvije osobe?

31.03.2017 u 10:46

Bionic
Reading

'Vrlo je čudno to da je Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv uprave koncerna Agrokor i Ivice Todorića kao fizička osoba', kazao je odvjetnik Veljko Miljević u razgovoru za N1 televiziju

Podsjetimo, zbog navodnih sumnji u falsificiranje financijskih izvješća koncerna Agrokor predsjednik Sabora Božo Petrov podnio je kaznenu prijavu protiv uprave Agrokora na čelu s vlasnikom Ivicom Todorićem. Petrov je prijavu podnio kao fizička osoba, a ne s funkcije predsjednika Hrvatskog sabora, te je kazao da je ona njemu 'usputna'.

'Dužnost je DORH-a, kojemu se prijava podnosi, da se, bez obzira tko ju je podnio, ako se u njoj navodi osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, iste i ispita', pojasnio je Miljević za N1.

Bi li javnost trebala imati uvid u kaznenu prijavu, izričitoga odgovora nema, naglasio je Miljević, ali činjenicu da je Petrov podnio kaznenu prijavu kao običan građanin, a ne kao šef Sabora, smatra 'krajnje neobičnom'.

Na novinarsku opasku da se Petrov kao šef Sabora sastaje s predstavnicima Agrokora i kao dio vlasti sudjeluje u procesu izrade Zakona o sistemski važnim tvrtkama, koji je javnost, i ne samo šira, nego i stručna, prozvala lex Agrokor, a on naglašava da je prijavu podnio kao građanin, te pitanje je li to neobičan položaj Petrova i može li se odvojiti te njegove dvije uloge, Miljević je odvratio: 'Vrlo je čudno to da je Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv uprave koncerna Agrokor i Ivice Todorića kao fizička osoba.'

'Vrlo je čudna pozicija da je podnio prijavu kao fizička osoba, a ne možemo izbjeći činjenicu da je on na čelu predstavničkog tijela', kazao je Miljević i dodao kako ima obaveze i dužnosti. Upozorio je na njegovu 'dvojnost' i kazao da je 'teško razlučiti jedno od drugog te da je teško fizički podijeliti čovjeka'.

'Međutim, u ovakvoj situaciji, čiju nam važnost i svu suptilnost premijer Andrej Plenković neprekidno naglašava, podnošenje kaznene prijave ne bi smjelo biti usputno, kao što je Petrov kazao. Ona bi trebala biti obrazložena i u njoj bi trebalo biti sve detaljno navedeno', istaknuo je Miljević, koji se nada da nije sve na izjavi potpredsjednika ruske banke koja je u međuvremenu i ublažena.

Postavlja se, doduše, pitanje može li Petrov kao fizička osoba iskoristiti i saznanja koja je dobio u službenim razgovorima, na što je Miljević kazao da je to 'nemoguće isključiti, ali da on vjeruje onome što je prenijeto u medijima'. 'Čini mi se da je prijava vrlo općenita i da je vrlo kratka te da tu nema naročitog pozivanja na dokaze, a to se od građanina ni ne može tražiti'.