UOČI SJEDNICE VLADE

'Lex Agrokor' ide dalje, Plenković nije znao da Petrov diže kaznenu prijavu protiv Todorića

31.03.2017 u 10:34

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je da će se tzv. lex Agrokor naći danas u 15 sati na dnevnom redu Vlade. Suzdržano je komentirao i kaznenu prijavu koju je protiv Ivice Todorića i uprave Agrokora podnio koalicijski partner iz Mosta Božo Petrov

'Predstavili smo osnovne konture Zakona o postupku izvanredne uprave u kompanijama od sistemskog značenja. Kad se kompanije nađu u teškoćama, treba imati adekvatan zakonski i institucionalni okvir. Nije riječ o zakonu koji spašava bilo koga, pa ni Ivicu Todorića, nego o zakonu čiji je temeljni cilj zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava. Usvojit ćemo ga na Vladi i predstaviti Saboru koji će ga raspraviti i usvojiti', rekao je premijer.

'Ovo je plan države da ima stvoren okvir osiguranja gospodarskog sustava. Riječ je o sustavnom rješenju za koje su i druge države stvarale poseban režim', istaknuo je.

Na novinarski upit da komentira informacije o navodnom stand still dogovoru Agrokorovih kreditora o zamrzavanju kredita te kompanije, kaže: 'Vlada RH nije ni vlasnik ni uprava ni predstavnik banaka, niti dobavljača. Ukoliko vlasnik i uprava pronađu rješenje koje će omogućiti priljev nove likvidnosti, mi ćemo biti zadovoljni jer to znači da se pronašlo rješenje. Mi radimo na planu B kojim štitimo interes države...Hoće li se takav odgovor ostvariti, ja ne znam.'

Plenković je suzdržano progovorio i o kaznenoj prijavi koju je protiv uprave Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem jučer podnio šef Hrvatskog sabora Božo Petrov. 'Nisam imao nikakvih informacija o tom potezu. Vjerujem da je imao svojih razloga kao građanin, ne kao predsjednik Sabora', istaknuo je.

Za kraj je potvrdio da se bruse zadnji detalji zakona koji će biti izglasan danas na Vladi.